Hopp til innhold

Raftoprisvinnernes kamp

De er bare 15 personer. Alle andre er arrestert. Se hvorfor Bahrain Center for Human Rights ble tildelt årets Raftopris.

Raftoprisen tildelt Bahrain Center for Human Rights

NÅDELØS KAMP: Møt Raftopris-vinnerne

Bahrain Center for Human Rights ble stiftet i 2002. To år senere ga myndighetene i landet dem ordre om å legge ned organisasjonen.

Maryam Al-Khawaja er nåværende fungerende leder. Hun lever i eksil i Danmark.

Søndag mottok hun årets Raftopris i Bergen på vegne av de to grunnleggerne som sitter fengslet i hjemlandet. En av dem er hennes far, Abdul-Hadi Al-Khawaja. Han soner en livstidsdom etter at myndighetene anklaget ham for å ha startet en terroristorganisasjon.

Den andre er Nabeel Rajab som soner en dom på to år etter å ha tvitret kritikk mot landets statsminister.

Sosiale medier viktig

Tårer - Barnegråt i Bahrain

TÅRER: Et barn gråter i Bahrain

Foto: Bahrain Center for Humann Rights

Sentralt i kampen for menneskerettigheter står sosiale medier. På Twitter har Al-Khawaja hele 96.000 personer som følger hennes oppdateringer om situasjonen i Bahrain.

– Mange tror at myndighetene i golfstatene er i ferd med å løsne grepet, men dette stemmer ikke. Situasjonen for menneskerettigheter blir stadig verre, sier Maryam Al-Khawaja.

Tortur og drap

Bahrain - Politiet i aksjon

MENNESKERETTIGHETSBRUDD: Politiaksjon mot demonstranter i Bahrain

Foto: Bahrain Center for Human Rights

– Fortsatt skjer det systematisk bruk av tortur, både av psykologisk og seksuell karakter. Nesten alle som blir arrestert, forsvinner i enten flere timer, dager eller uker.

– Utenomrettslige drap forekommer også. Ikke minst blir dette brukt mot politiske motstandere, sier Al-Khawaja og legger til at det stadig blir vedtatt nye lover som gjør det lettere for myndighetene å gå etter politiske motstandere.