Hopp til innhold

Rådhuset i Bergen var i ferd med å sprekke opp. Nå sprekker også kostnadene

Under oppussingen er det funnet flere ukjente feil og nå har rehabiliteringen blitt 180 millioner kroner dyrere.

Bergen rådhus

SPREKKER: Fasaden på rådhuset i Bergen smuldret opp over mange år. Oppussingen av rådhuset skulle koste 350 millioner kroner. Nå sprekker budsjettet med 180 millioner kroner.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRK

Bakgrunnen for kostnadssprekken er at det er avdekket flere skjulte, uforutsette mangler ved bygningen i forbindelse med oppussingen.

Fornyingen av rådhuset skulle koste 350 millioner kroner. Nå er forventet totalkostnad oppjustert til 530 millioner kroner.

Bakgrunnen for oppussingen er at fasaden på rådhuset i mange år har smuldret opp. Før oppussingen var uteområdet sperret av med gjerder i frykt for at betongbiter skulle falle ned og treffe folk.

Nå har det vist seg at betongskadene var dypere enn antatt og av større omfang.

De uforutsette funnene har ført til detaljavklaringer og forsinkelser. Det kommer fram i et fagnotat fra etat for utbygging i Bergen kommune.

Det var Bergens Tidende som først omtalte budsjettsprekken.

Rådhuset i Bergen rammet av betongsyke

BETONGSYKE: Fagfolk mener saltholdig sand i naturbetongen i rådhuset har ført til at armeringsjernet rustet fra innsiden, slik at betongen i fasadesøylene sprakk.

Tok grep umiddelbart

Det var planlagt en rehabilitering av bygget våren 2019.

En rapport om den byggetekniske tilstanden høsten 2018, fikk imidlertid fortgang i prosessen.

Der ble kjent at betongsøylene ikke oppfylte sikkerhetskravene, og det ble satt inn strakstiltak.

Nær 300 ansatte flyttet ut av bygget på én dags varsel. Senere ble det kjent at bygget, som ble oppført på 70-tallet, var fullt av asbest.

Flytting fra Rådhuset i Bergen

FLYTTET UT: Nesten 300 ansatte måtte flytte ut av Bergen rådhus på én dags varsel i september 2018. Her er Gunn Elisabeth Heggestad i økonomiseksjonen på vei ut av bygget.

Foto: Leif Rune Løland

– Får rett med bismak

Høyres gruppeleder Harald Victor Hove i Bergen bystyre er skuffet over budsjettsmellen.

– Nå blir det 200 millioner kroner mindre å bruke på skoler, barnehager og sykehjem. I stedet får vi et rådhus vi ikke hadde trengt.

Høyre ønsket å rive og bygge nytt rådhus. Det ble anslått å koste 920 millioner kroner. På grunn av prisen, bestemte byrådet at de heller ville rehabilitere bygget.

Hove mener at dette føyer seg inn i rekken over investeringsprosjekter som sprekker i Bergen kommune, og viser til kostnadssprekker på utbygging av flere skoler i Bergen.

– De gjør ikke et godt nok forarbeid før de setter i gang med prosjekter. De greier ikke å gjøre jobben sin, sier han.

Høyre mener at prislappen for nytt bygg var overdrevet. De anslår at det ville kostet nærmere 760 millioner kroner.

– Nå nærmer prisen seg det samme som det ville kostet å bygge nytt. Det blir litt sånn: «hva var det jeg sa?». Man får rett med bismak.

Harald Victor Hove, gruppeleiar for Høgre i Bergen bystyre

VILLE BYGGE NYTT: Høyre ønsket å rive og bygge nytt rådhus, fremfor å rehabilitere. Høyres gruppeleder Harald Victor Hove mener at prislappen for å rive nytt ville blitt billigere enn byrådet anslo.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

– Billigere og mer miljøvennlig

Settebyråd Thor Haakon Bakke (MDG) for byråd for finans, næring og økonomi angrer ikke på rehabiliteringen av bygget, selv om kostnaden ble dyrere enn ventet.

– Det er en ærlig sak at det har dukket opp ny elementer, det er vanskelig å vite «alt» før man går i gang. Det kan oppstå ting i kompliserte byggeprosjekt, koronasituasjonen har også ført til økninger, sier han.

Selv med økte kostnader, er dette alternativet mye billigere og mer miljø- og klimavennlig, mener han.

– Det er mye bedre å bruke det som allerede står, det handler om at ting skal tas vare på og gjenbrukes. Snart kan vi flytte inn i et velfungerende bygg, som vi kan bruke lenge.

Han kaller argumentene til Hove for «parodiske».

– River du og bygger nytt i dag, ville det blitt veldig, veldig dyrt. Noe annet er naivt.

Thor Haakon Bakke, MDG, under presentasjon av politisk plattform for byrådet i Bergen

VANSKELIG: Thor Haakon Bakke (MDG) er settebyråd for byråd for finans, næring og eiendom. Han mener at det er vanskelig å vite «alt» før man går i gang med et byggeprosjekt.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

Derfor blir det dyrere

  • 36,8 millioner kroner: En forsinket oppstart og skjulte feil og mangler. Betongskadene var dypere og det ble funnet mangler ved den opprinnelige armeringen. Det ble funnet et ekstra pusslag i alle kontoretasjene.
  • 15,3 millioner kroner: Sikkerhetstiltak koster ekstra. Prosjektet ble opprinnelig prosjektert som et normalt kontorbygg, ikke et offentlig bygg som krever ekstra sikkerhetstiltak.
  • 18,5 millioner kroner: Prisjustering for entreprisekontrakter.
  • 15,3 millioner kroner: Konsekvenser av koronapandemien.
  • 4,7 millioner kroner: Krav om kunst ble ikke tatt hensyn til i det opprinnelige prosjektet. Det er med på at prislappen nå øker.

Rådhuset er 51,2 meter og 14 etasjer høyt, og bygget er et av de mest markante og omdiskuterte høyhusene i Bergen sentrum.

Det ble oppført mellom 1971 og 1974 og er tegnet av arkitekt Erling Viksjø, som er kjent for sin bruk av naturbetong.

Bergen rådhus

RÅDHUSET: Rådhuset i Bergen skulle pusses opp for 350 millioner kroner. Nå er kostnaden oppjustert til 530 millioner kroner.

Foto: Bergen kommune