– Det hviler et stort ansvar på mediedagene når de inviterer Bannon

BERGEN (NRK): Marte Mjøs Persen refset arrangøren for Bannon-invitasjonen da hun åpnet Nordiske mediedager. – Dårlig strategi å late som han ikke finnes, svarer festivalsjefen.

Marte Mjøs Persen

HARDT OPPGJØR FRA TALERSTOLEN: Ordfører Marte Mjøs Persen i Bergen mener det er feil å slippe til Steve Bannon under Nordiske Mediedager.

Foto: Tom Arne Moe / NRK

Nordiske mediedager har fått sterk kritikk for å invitere den omstridte ytre høyre-strategen Steve Bannon til Bergen. Torsdag ettermiddag inntar Donald Trumps tidligere rådgiver og valgkampstrateg scenen der han skal intervjues under overskriften «Steve Bannon – hva vil han?».

Invitasjonen har skapt storm, og mange har bedt festivalen avlyse seansen.

Under åpningen av mediedagene kom ordfører i Bergen Marte Mjøs Persen (Ap) med flengende kritikk av arrangørene.

– Det hviler et stort ansvar på Nordiske Mediedager når de har invitert en av dem som tar til orde for fascisme i verden i dag, sier Persen.

– Jeg tror ikke han er her for å ha en «intellektuell» samtale med journalister, jeg tror han er her først og fremst for å snakke til de som er med på å hate i kommentarfeltet og som ønsker et helt annet samfunn uten demokrati og frihet.

Steve Bannon

OMSTRIDT: Nordiske Mediedager i Bergen har invitert Steve Bannon, som skal intervjues på scenen torsdag.

Foto: Craig Ruttle / AP

Demonstrasjon før åpningen

Onsdag protesterte også et titalls mennesker i Bergen sentrum, kort tid før åpningen av mediedagene. De mener det blir feil å gi Bannon en scene.

– Det er naivt og sensasjonalistisk av Nordiske Mediedager å gjøre en politisk ganske farlig figur til en hovedattraksjon under mediedagene, sier Rødt-leder i Bergen Sofie Marhaug.

Demonstrasjon mot Steve Bannon i Bergen

MOT BANNON: – Avlys intervjuet, var budskapet fra dem som hadde møtt opp på Festplassen i Bergen onsdag.

Foto: Tom Arne Moe / NRK

Hun mener det er en del av Bannons strategi å bruke slike arrangement til å spre sine meninger.

«Jeg har allerede sett plakater hengt opp i Bergen med påskriften «Bergen <3 Bannon», og ytre høyres internettgrupper har flittig delt nyheten om hans ankomst. De kommer til Bergen for å hylle sin karismatiske leder. I sin sensasjonalistiske iver fungerer Nordiske Mediedager som ytre høyres nyttige idioter», skriver Marhaug i BA.

– Ikke undervurder Bannon

Guardian-journalisten Paul Lewis fotfulgte i fjor Bannon i flere måneder, og sier til NTB at Bannon er avhengig av å forbli i medienes søkelys.

– Ingen må undervurdere ham når det gjelder å bruke mediene til sin fordel. Han er svært dyktig når det gjelder å skaffe seg oppmerksomhet, sier Lewis.

Guri Heftye

INVITERTE: Festivalsjef Guri Hefty tror publikumet på mediedagene vil klare å både lytte og være kritiske til Bannons budskap.

Foto: Nordiske Mediedager

Festivalsjef for Nordiske Mediedager, Guri Heftye, mener kritikerne må ha mer tiltro til publikummet på mediedagene.

– Det kritikerne fremfor alt avslører, er en komplett mange på tillit til folks kritiske tenkning. Vi tror at våre delegater tåler å bli utsatt for Steve Bannons meninger.

– Det virker som om motpartens strategi er å stikke hodet godt ned i sanden og late som om dette ikke finnes. Vi tror det er bedre å forsøke å forstå hva det handler om, for å kunne møte det, legger Heftye til.

– Må møte argumentene

Trine Skei Grande

MENER DET ER RIKTIG Å SLIPPE BANNON TIL: Kulturminister Trine Skei Grande støtter avgjørelsen til Nordiske Mediedager.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Og Heftye får støtte. Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande Grande sier hun tar avstand fra meningene til Steve Bannon, men mener det likevel er riktig å la han slippe til.

– Jeg synes ikke man skal gjennomføre scenenekt for folk man er uenig med. Da synes jeg man heller skal stille opp og møte det hele med motargumenter, ikke boikott.

Også Aps varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam, mener boikott er feil medisin mot Bannon.

«For at vi skal kunne komme oss noen vei og opprettholde et sunt ordskifte, er det avgjørende at vi møtes på fellesarenaene og ikke bare diskuterer med våre meningsfeller», skriver hun på NRK Ytring.

Den britiske jussprofessoren Eric Heinze mener Bannon er intellektuelt svak, men advarer mot å nekte ham en scene.

– Du kan ikke bare sensurere folk og håpe at de blir borte, det er å stikke hodet i sanden. Du må lære deg argumentene deres og hvordan møte dem, sier han til Aftenposten.