– Håper de tenker seg om en gang til

Fra stuevinduet i sin nye leilighet får Stig-André og Veronica utsikt mot det som skal bli behandlingssenter for narkomane.

Stig-André Normann og Veronica Netteland Jensen

Stig-André Normann og Veronica Netteland Jensen inne i den snart innflyttingsklare leiligheten sin, med utsikt sørover Bergensdalen og ned til bybanestoppet.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Med den plasseringen som er valgt her, midt i hjertet av Wergeland, blir det ikke noe kjekt for dem som skal bruke senteret. Alle kommer til å se hvem som går ut og inn, sier Stig-André Normann.

Sammen med samboer Veronica Netteland Jensen, inspiserer han utsikten fra leiligheten som skal stå klar om tre uker.

Når de berører lokalmiljøet så mye som de gjør her, så håper jeg de kan tenke seg om en gang til.

Stig-André Normann

– Der planlegger kommunen å legge ett av disse to MO-sentrene, som er mottak- og oppfølgingssenter for rusmiddelavhengige. Det skal ta imot inntil hundre av de mest belastede Lar-pasientene, sier Normann.

– Plasseringen er feil

Fem måneder etter innflytting, har Bergen kommune sagt at Nygårdsparken, byens og kanskje Nord-Europas største samlingssted for narkomane, skal stenges. Da vil de narkomane spres til to nye mottaks- og oppfølginssentre (MO-sentre), der de rusavhengig skal få hjelp.

LES OGSÅ: Byrådet stengjer narkoparken | Rus-senteret bekymrer fortsatt naboene

Normann er ikke negativ til selve senteret. Han har selv jobbet med behandling av narkomane, og liker idéen om slike behandlingsinstitusjoner.

– Jeg er veldig positiv til disse sentrene som skal komme, men samtidig er det en veldig belastet gruppe mennesker. Man ser jo allerede nå flere overdoser på bybanen, og da er det bekymringsverdig hvordan dette vil bli i fremtiden, mener Normann.

Hans største ankepunkt er plasseringen av senteret.

MO-senter Wergeland

LIKE VED BYBANESTOPPET: Det planlagte MO-senteret er plassert i Fana Sparebanks gamle lokaler på Wergeland. - Man ser allerede nå flere overdoser på bybanen. Vi er bekymret for hvordan dette vil bli i fremtiden, sier Stig-André Normann.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Når det gjelder plassering er det viktig å skåne de som skal bruke tiltaket. Og ikke minst skåne de som skal bo umiddelbart i nærheten, mener han.

Håper byråden snur

Tirsdag kveld møter naboene til det nye MO-senteret, byråd og politi til folkemøte. Normann mener naboene selv har måttet presse frem møtet.

– Når de berører lokalmiljøet så mye som de gjør her, så håper jeg de kan tenke seg om en gang til. Jeg har spurt helse- og sosialbyråd Dag Inge Ulstein, og da var svaret kontant nei, forteller Stig-André Normann.

Sosialbyråden vil ikke kommentere kritikken før kveldens møte. Ulstein har tidligere invitert beboerne i området til møte på rådhuset. Før det møtet sa han følgende til NRK:

– Vi mener det er bra å samle alt i et terskelfritt ressurssenter. Mange ser for seg at dette skal bli et nytt Strax-hus, men det blir det ikke, for MO-sentrene vil ikke ha akuttmottak og ikke være åpent kvelder og helger.