Hopp til innhold

Kim og tusenvis andre gjør værmeldingen mer presis

ASKØY (NRK): Værstasjonen Kim Andreassen kjøpte for å holde styr på regn og temperatur hjemme hos seg selv, skal hjelpe Yr.

Kim Andreassen

PÅ NASJONAL VÆRDUGNAD: – Jeg gjør svært lite, innrømmer Kim Andreassen, som lar Meteorologisk institutt bruke dataene hans private værstasjon samler inn.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

– Altså. Det har jo blitt slik at vi heller ser ut vinduet for å sjekke hvordan været er, sier Andreassen, når han blir spurt om hvor nøyaktig han synes værvarselet på mobilen er.

Fra nå av kan han derimot forvente seg et mer nøyaktige varsel. Med egen hjelp.

– Jeg gjør svært lite. Det er denne dingsen her, og nedbørsmåleren som står oppe på taket, som kommuniserer med værstasjonen inne i huset. Og så får jeg opp på mobilen all informasjonen jeg syns er gøy, forklarer han.

Privat værstasjon

MÅLER NEDBØR: Med denne dingsen på taket måler Andreassen nedbør på stedet der han bor.

Foto: Per Christian Magnus / NRK

– Helt kanon å bidra til mer presise værmeldinger! Hvis de har bruk for de dataene jeg har, så kan de gjerne bruke dem, sier han.

Halverer antall bom

Meteorologisk institutt legger ingenting imellom og beskriver det hele som en revolusjon innen værvarsling. Instituttet går nå fra å samle inn værdata fra rundt 400 målestasjoner til flere tusen.

Meteorologisk institutt vil ikke opplyse akkurat hvor mange stasjoner som de nå har tilgang på rundt om i landet.

– Dette er bare starten på en utvikling som kan revolusjonere værvarslingen, forklarer Jørn Kristiansen, utviklingsdirektør ved Meteorologisk institutt.

Privatpersoner som eier sin egen værstasjon skal altså hjelpe Yr til å gi fra seg mer treffsikre værvarslinger. Fra mandag 19. mars 2018 er private værstasjoner innlemmet i dataene meteorologisk samler inn.

Anders Sivle

Statsmeteorolog Anders Sivle.

Foto: NRK

– Vi ser at når vi tar i bruk folks egne ferske værmålinger blir det vi kaller dårlige varsler halvert. Dårlige varsler er når vi bommer med tre grader eller mer, forklarer statsmeteorolog Anders Sivle ved Værvarslinga på Vestlandet.

Etterlyser indre østland og Nord-Norge

Fra nå av skal temperaturvarselet bli oppdatert hver time. Tidligere ble varselet oppdatert hver sjette time.

Sivle sier det har vært umulig for meteorologene å få inn observasjoner fra hele Norge når de ikke engang har hatt én værstasjon per kommune.

– Når du har 3–400 værstasjoner får du ikke dekket alle steder i Norge, sier Sivle.

Nå håper han flere private værstasjoner på indre Østland og i Nord-Norge dukker opp.

– Det er der vi har færrest akkurat nå, forteller han.