Politiske partier får kritikk for å prøve å påvirke kirkevalget

BERGEN SENTRUM (NRK): Flere partier i Oslo og Bergen oppfordrer folk til å stemme på Åpen folkekirke. Utidig innblanding, mener KrF i Bergen. – Viktig å skille stat og kirke, sier SV.

Listetopp for Åpen folkekirke i Bergen, Karl Johan Kirkebø

STØTTER SEG SELV: Listetopp for Åpen folkekirke i Bergen, Karl Johan Kirkebø, tok initiativ til at Bergens-partiene skulle skrive under på et opprop for dem. Ap, som Kirkebø også stiller til valg for, skrev under.

Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRK

Den liberale grupperingen Åpen folkekirke har fått stor oppslutning før kirkevalget 8. og 9. september. For første gang stiller de lister i alle elleve bispedømmer.

Nå får de også støtte fra flere hold partipolitisk.

Selv om det er to år siden Norge skilte kirke og stat, oppfordrer Venstre og Ap i Oslo ifølge Vårt Land innbyggerne til å stemme på Åpen folkekirke. I Bergen signerte syv partier nylig på et opprop der de oppfordrer til det samme.

Et av partiene som har sagt nei, er SV. Selv om gruppelederen deres Oddny Miljeteig selv står på Åpen folkekirke-listen i Bjørgvin.

– Jeg høres sikkert utakknemlig ut, siden jeg står på listen. Jeg mener likevel vi bør holde fast på skillet mellom stat og kirke, sier Miljeteig.

Oddny Miljeteig i Bergen bystyre oktober 2018

KRITISK: Oddny Miljeteig, gruppeleder for SV i Bergen og på listen for Åpen folkekirke i Bjørgvin, er kritisk til at flere

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Likekjønnet vigsel

Tre lister stiller til kirkevalg. I tillegg til nominasjonskomiteens tradisjonelle liste og Åpen folkekirke, stiller Bønnelista. De er en motreaksjon til Åpen folkekirke, som er mer liberale.

Åpen folkekirke er for likekjønnet vigsel, mens Bønnelista vil ha omkamp.

Som SV, mener KrF det er uheldig at politiske partier oppfordrer folk til å stemme på konkrete lister ved kirkevalget.

– Om Norges idrettsforbund eller LO eller andre tros- og livssynssamfunn har valg, vil ikke vi gå ut og gi anbefalinger om hva folk skal stemme, sier leder i Bergen KrF, Per-Erik Gåskjenn.

Han synes de andre partiene driver utidig innblanding i kirkevalget, og får støtte av Miljeteig.

– Jeg støtter Åpen folkekirke-listen som kristen, ikke som SV-medlem. Det er spesielt viktig ikke å blande kortene nå de første årene etter at det har blitt et skille mellom stat og kirke, sier hun.

Ove Sverre Bjørdal

STØTTER: Førstekandidat i Bergen for Senterpartiet, Ove Sverre Bjørdal, mener partiet støtter ham i å skrive under på opprop for Åpen folkekirke.

Foto: SIMON SKJELVIK BRANDSETH / NRK

– Forstår reaksjonene

Det var listetopp for Åpen folkekirke i Bjørgvin, Karl Johan Kirkebø, som spurte partiene i Bergen bystyre om å åpent gå ut og støtte dem.

NRK møter ham ved Aps valgbod på Festplassen. Kirkebø står på 11. plass på Ap-listen i Bergen, og har fått partiet med på å støtte sitt kirkevalgkandidatur.

Også partitopper fra Fremskrittspartiet, Rødt, MDG, Høyre, Senterpartiet og Venstre skrev under.

Sp-topp Ove Sverre Bjørdal mener å ha støtte for underskriften i resten av partiet.

– Jeg mener de står for gode verdier. Det er kanskje ulike syn i partiet på dette, men jeg føler jeg har god støtte i partiet generelt, sier han.

Kirkebø sier han forstår at noen kaller den politiske innblandingen utidig.

– Det kan jeg forstå, men jeg synes det er fint at politiske partier går ut og sier at «kirken er viktig for oss».

Leder i Bergen KrF, Per-Erik Gåskjenn.

– PRINSIPPSAK: Leder for KrF i Bergen, Per-Erik Gåskjenn, sier det er en prinsippsak for dem ikke å påvirke folk i kirkevalget.

Foto: Bergit Sønstebø Sveinseid / NRK