Hopp til innhold

Politikere vil kjempe for Fana gymnas

Høyre lover å kjempe for Fana gymnas når saken skal avgjøres i Fylkestinget. Fylkesrådmannen foreslår å legge ned skolen sammen Garnes vidaregåande skule.

Fana gymnas

NEDLEGGINGSTRUET: Fylkesrådmannen vil stenge Fana Gymnas sammen med Garnes vidaregåande skule.

Foto: Hordaland fylkeskommune

Det er ikke første gang det har vært fremmet forslag om å legge ned den tradisjonsrike skolen i Fana. Den gangen mobiliserte både nåværende og tidligere elever, noe som førte til at skolen ble reddet.

Tom-Christer Nilsen (H) var inntil nylig fylkesordfører i Hordaland. Han lover ny kamp om fremtiden til Fana gymnas.

– Jeg synes ikke noe særlig om det som er foreslått. For meg virker det som om man flytter Fana gymnas til Årstad videregående skole. Det betyr i praksis at vi flytter en skole som har noen av de beste resultatene her i fylket, og som samtidig har noen av de billigste studieplassene, til en skole som har mye dårligere resultater og høyere kostnader. Det synes jeg virker bakvendt i en situasjon da det er viktig for oss å sikre et best mulig tilbud til elevene og samtidig holde kostnadene nede.

Tom Christer Nilsen

LOVER NY KAMP: Tom-Christer Nilsen (H) mener det er galt å legge ned Fana gymnas.

Foto: Ole Andre Langmandokk / NRK

Mer usikker når det gjelder Garnes

Selv finner Tom-Christer Nilsen det mer forståelig at fylkesrådmannen foreslår å legge ned Garnes vidaregåande skule.

– Her er det færre elever. De kunne kanskje hatt nytte av et noe større faglig miljø. Samtidig betyr dette at det blir et svært lite studiespesialiserende tilbud i Arna. Det må vi se nærmere på, sier Nilsen.

Overkapasitet

Ifølge fylkesrådmannen er det overkapasitet av skoleplasser, blant annet på grunn av hard konkurranse med private videregående skoler. Overkapasiteten blir vurdert til å være på mellom 850 og 1150 plasser for skoleåret 2016/2017.

– Jeg håper våre politikere er klar over de økonomiske utfordringene som Hordaland fylkeskommune har, sier fylkesrådmann Rune Haugsdal til NRK.

Fylkesordføreren ikke overrasket

– Det bør ikke være overraskende for noen at fylkesrådmannen legger frem en sak om skolestrukturen innen det studiespesialiserende tilbudet. Dette er blitt varslet i lang tid. Nå begynner vårt politiske arbeid. Spørsmålet skal få en skikkelig politisk behandling, lover fylkesordføreren.

– Ønsker Arbeiderpartiet og flertallskoalisjonen i fylkestinget å redde disse to skolene?

– Jeg vil ikke konkludere med noe som helst i dag, Vi skal jobbe skikkelig med saken, men samtidig ser vi at det er nødvendig å gjøre grep på skolestrukturen for de videregående skolene i Bergensregionen.

Anne Gine Hestetun

VIL IKKE KONKLUDERE: Fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap) lover en skikkelig politisk behandling av saken.

Foto: Hordaland fylkeskommune