Skutle trekker seg fra alle partiverv

Stortingsrepresentant Erik Skutle (24) trekker seg fra alle partiverv etter narkotikasiktelsen. – Jeg har sviktet dem som har hjulpet meg frem, sier Skutle. – En trist sak for alle, sier statsminister Erna Solberg.

Erik Skutle

TATT FOR NARKOBRUK: Erik Skutle (H) kom i fjor høst inn på Stortinget med et nødskrik, som følge av at Høyre fikk utjevningsmandatet foran Ap.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Politiadvokat Marita Mellingen

TRE NYE TATT: Politiadvokat Marita Mellingen har avhørt tre personer i saken i dag.

Foto: Adalheidur Oldeide / NRK

– Jeg har i dag erkjent overfor politiet å ha røyket cannabis. Jeg avventer nå politiets videre behandling og er forberedt på å ta konsekvensen av lovbruddet, sier Skutle i en pressemelding torsdag kveld, etter at stortingsrepresentanten fra Høyre ble siktet for narkotikabruk.

– Jeg er svært lei meg for det alvorlige tillitsbruddet jeg har begått. Jeg har sviktet de som har hjulpet meg frem og støttet meg i mitt arbeid de siste årene, ikke minst mine nærmeste. Det jeg har gjort er alvorlig og jeg forstår at det får konsekvenser. Jeg kommer til å trekke meg fra alle partiverv, men vil forsøke å bygge opp tilliten igjen sakte, men sikkert, sier Skutle.

Han kan likevel komme til å fortsette på Stortinget. Skutle vil ikke kommentere saken ytterligere i kveld.

– Jeg ber om forståelse for at jeg nå trenger ro for å ta vare på meg selv og mine nærmeste, og ønsker ikke å kommentere saken ytterligere på det nåværende tidspunkt, sier han i pressemeldingen.

Tre personer tatt i dag

Pågripelsen av Skutle kommer etter det NRK kjenner til i forbindelse med politiets narkoaksjoner i bergensskolen de siste ukene. I dag ble ytterligere tre personer siktet i saken for kjøp, bruk og besittelse av narkotika.

– Det er navn som har dukket opp i etterforskingen. De tre inngår i omgangskretsen til flere av de vi har arrestert i saken, sa politiadvokat Marita Mellingen til NRK tidligere i dag.

Stortingsrepresentanten Erik Skutle (24) skal altså være en av disse tre.

– Alle er siktet for besittelse og bruk av narkotika. Det er marihuana, og i likhet med de andre sakene så er de også mistenkt for å ha brukt hardere stoff, som kokain, sa Mellingen tidligere i dag.

– Har brukt hasj ved én anledning

Det var VG som først meldte at en stortingspolitiker var siktet. Skutle er andre nestleder i Bergen Høyre, og sitter på Stortinget som vikar for statsminister Erna Solberg.

Høyre bekreftet torsdag ettermiddag at Skutle hadde vært i avhør. Der skal Skutle ha erkjent at han tok flere trekk av en hasj-joint som ble sendt rundt til gjestene på et nachspiel, ifølge BT.

Statsminister Erna Solberg (H)

TRIST: Statsminister Erna Solberg kaller saken trist.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Torsdag kveld kommenterer også statsminister Erna Solberg saken.

– Dette er en alvorlig, men trist sak for alle. Skutle er en ung vararepresentant til Stortinget. Høyre har nulltoleranse for bruk og besittelse av narkotika, så dette er et alvorlig tillitsbrudd. En stortingsrepresentant har et særlig ansvar for å følge lover og regler, sier statsministeren.

– Alvorlig hvis det gjelder flere unge i Bergen

Hun forteller at parlamentarisk leder Trond Helleland håndterer saken, og at partiet sørger for å ivareta Skutle på en god måte.

Senere torsdag ble det også kjent at en bystyrepolitiker i Bergen er siktet i saken.

– Det er alvorlig hvis dette gjelder flere unge i Bergen. Det er viktig og riktig at lokal- og fylkespartiet sier de umiddelbart vil ta initiativ til å rydde opp i det som måtte være av ukultur, sier Solberg.

Lederne i Hordaland og Bergen Høyre skriver følgende i en pressemelding i kveld:

«Bergen Høyre og Hordaland Høyre ser alvorlig på opplysningene om at unge medlemmer av Høyre er siktet for narkotikabruk. Dette er mennesker som også er sentrale i Unge Høyre i Hordaland. Vi vil umiddelbart ta initiativ til å rydde opp i det som måtte være av ukultur. Det er nulltoleranse for narkotikabruk i partiet.

Bergen og Hordaland Høyre vil i fellesskap invitere Unge Høyres medlemmer og foresatte til et møte. Unge mennesker og deres foresatte skal oppleve at det er en trygg ramme rundt det å engasjere seg i politisk virksomhet. Det inkluderer ikke minst bruk av rusmidler. Det forventer vi som selvsagt at tillitsvalgte i Unge Høyre også lever opp til».

«Jeg bruker ikke narkotika»

Skutle har selv uttalt at han kjenner flere av dem som er pågrepet i narkosaken i Bergen, og var selv russepresident på Fana Gymnas i 2009, en av skolene som ble raidet av politiet i forrige uke.

Skutle har i flere intervjuer den siste tiden tatt til orde for å legalisere hasj.

– Det beste ville vært å regulere salget, med åpningstider og prismekanismer. At så mange blir tatt, viser hvor vanlig det er, sa Skutle til BT i forrige uke.

I et intervju med VG i går sa han at han ikke hadde brukt narkotika selv.

– Jeg ønsker ikke å kommentere det. Jeg bruker ikke narkotika på noen som helst måte. Jeg forholder meg til de lover som til enhver tid gjelder, sa stortingsrepresentanten.

– Vi ser svært alvorlig på dette

Parlamentarisk leder Trond Helleland sa tidligere i dag at partiet så svært alvorlig på saken.

– Jeg har vært i kontakt med ham, og han har det etter forholdene bra. Han erkjenner å ha gjort noe ulovlig og beklager det grove tillitsbruddet, sa Helleland om Skutle torsdag ettermiddag.

Den parlamentariske lederen ville ikke si noe om hvilke konsekvenser saken vil kunne få for Skutle, men understreket flere ganger partiets nulltoleranse for narkotikabruk.

Nå har altså Skutle offentliggjort at han trekker seg fra alle partiverv.

Se intervjuet med Helleland:

Vi har nulltolleranse for bruk av narkotika, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.