Hopp til innhold

Politiker henges ut i russelåt: «Vi vet hvor du bor»

En russebuss i Bergen henger ut politikeren som frontet nedlegging av skolen deres. Nå tvinges de til å trekke russelåten sin. – Dette er tøys, og ikke en straffbar trussel, sier jusekspert.

Gadolin

«FUCK DEG, GADOLIN»: Emil Gadolin blir omtalt i russebussen Five Points russelåt. Elevene på bussen er fra Nordahl Grieg videregående skole i Bergen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

I russelåten fra elever på Nordahl Grieg videregående skole i Bergen får fylkestingsrepresentant Emil Gadolin (Ap) gjennomgå.

– Vi oppfatter dette som sjikane og mener det kan tolkes som en trussel. Det er helt uakseptabelt, sier fylkesrådsrådmann Rune Haugsdal til NRK.

I teksten til låten blir Gadolin omtalt slik:

«Vi sitter og ser på at Fana forfaller,
trøster oss med alkohol og krystaller
en politiker som ikke holdt sitt ord.
Fuck deg, Gadolin, vi vet hvor du bor
og du har all grunn til å stresse.
Sporet opp din kjerrings adresse
du vil ikke teste, du kan bli den neste.
Bare snu, lille tjommi, ja, tenk, det er det beste»

Emil Gadolin sier at han kjenner til saken, men at han ikke ønsker å uttale seg om den. Også Gadolins kjæreste, Linn Kristin Engø, blir omtalt i teksten. Engø ønsker ikke å kommentere saken.

Linn Kristin Engø

POLITIKER-PAR: Linn Kristin Engø er politisk rådgiver for byrådsleder Harald Schjelderup.

Foto: Marthe Njåstad / NRK

Vi har tatt utgangspunkt i en intern spøk, og teksten var ment som humor. Men det kom ut feil.

Bussmedlem (18)

Reagerer sterkt

Fylkesrådmannen reagerer sterkt på det han mener er en reaksjon på vedtaket om å legge ned Fana gymnas i fjor.

Gadolin er leder av opplæringsutvalget i Hordaland. Mange av elevene på russebussen Five Points, er tidligere eleverer ved skolen.

– Det var en politisk prosess som Gadolin som politiker var sentral i. Politikere har en viktig plass i demokratiet og deres rolle skal ikke gjøre at de blir utsatt for denne typen hets, sier fylkesrådmannen.

Han kontaktet i dag rektor på Nordahl Grieg og krevde en unnskyldning fra elevene på bussen. Elevene har i dag sittet i møte med rektor.

Også i forbindelse med at fylkeskommunen gikk inn for å legge ned Fana gymnas, mottok Gadolin en rekke hatefulle meldinger.

– Misforstått spøk

– Vi har tatt utgangspunkt i en intern spøk, og teksten var ment som humor. Men det kom ut feil, sier et bussmedlem som uttaler seg på vegne av Five points-bussen.

Han sier de nå vil endre russesangen. Han vil ikke kommentere på hvilken måte innholdet i teksten var ment som humor, men sier de vil følge fylkesrådsmannens oppfordring om å beklage.

– Vi beklager at de linjene i teksten ble oppfattet som trusler, sier han.

– Ikke en trussel i lovens forstand

Førsteamanuensis Bjørnar Borvik ved juridisk fakultet på UiB jobber spesielt med spørsmål om ytringsfrihet og hatefulle ytringer. Han mener omtalen av Gadolin ikke er straffbar.

– Det er et spørsmål om hvem som er avsender. Hvis det er en kjent kriminell, eller noen som man kan tenke seg at det er grunn til å frykte, kan man lettere lese en straffbar trussel inn i det. Men når det er en gjeng med russ som synger dette i en russelåt, skal det en god del til, sier Borvik.

Han sier at selv om han skjønner at saken er kjedelig for Gadolin og kjæresten, ligger dette innenfor hva han mener en politiker må tåle.

– Denne teksten er tøys, og mer et eksempel på dårlig humor enn en trussel. Og dårlig humor er ikke straffbart, foreløpig, i alle fall, sier Borvik.