Hopp til innhold

Vi gambler med nødpass - nå er det blitt strengere

Politiet begynner å bli mektig lei reisende som stiller på flyplassen uten pass. Etter voldsom økning de siste årene, ble reglene strengere før årets sommer.

Håkon Nesse

SOLID BUNKE: Politibetjent Håkon Nesse på passkontoret på Bergen lufthavn Flesland viser bunken av nødpass som nylig er skrevet ut. – Enkelte må ha til flere i familien, da er det virkelig ille, sier han.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Det er virkelig dårlig planlegging av enkelte, sier politibetjent Håkon Nesse.

Nesse sitter i passluken på Bergen lufthavn Flesland og har så langt i juni en solid bunke med utskrevne nødpass. Bare i løpet av forrige helg ble det skrevet ut over 200 nødpass på de fire største flyplassene i Norge.

Det er med andre ord fremdeles mange nordmenn som setter kursen mot ferie i utlandet uten å ha det viktigste papiret klart på forhånd.

Hundrevis av nødpass i sommer

NRK har tatt en ringerunde til politiets passkontor på landets største flyplasser. De forteller om flere hundre utskrevne nødpass i juni:

  • Oslo Lufthavn Gardermoen: 527 nødpass (47 bare på lørdag).
  • Bergen lufthavn Flesland: Rundt 40 nødpass.
  • Trondheim lufthavn Værnes: 42 nødpass.
  • Stavanger lufthavn Sola: 30 nødpass.

– Det er rett og slett dårlige holdninger blant folk. Du kan ikke forvente at politiet skal stå klar og gi deg de nødvendige reisedokumentene for å reise akkurat der det passer for din del. Det er litt naivt, og typisk norsk, sier politibetjent Nesse.

Mange velger i stedet å satse på å få utskrevet nødpass hos politiet på flyplassene. Nødpasset koster over 400 kroner og kan benyttes på én reise.

– Det virker som at økonomien ikke betyr noen ting. Folk har god nok økonomi og turene er så billige at de ikke bryr seg om at det koster en del for et nødpass, sier Nesse.

LES OGSÅ: 561 nødpass på Værnes i fjor

Vanskeligere å få nødpass

Naudpass

DYRT: Slik ser nødpassene ut, de koster det samme som vanlige pass: 450 kroner.

Foto: Politiet

De siste årene har tallet på utskrevne nødpass skutt i været. På det meste ble det skrevet ut nesten 40.000 nødpass i 2011.

Det er politiets data- og materielltjeneste (PDMT) som hvert år skriver ut de mange nødpassene. De opplyser til NRK at de i år har tatt affære, fordi altfor mange velger nødløsningen hvert år.

– Antallet utskrevne nødpass er for høyt i dag, og har vært det gjennom flere år. Derfor innførte Politidirektoratet strengere retningslinjer fra april i år, opplyser Frank Tindvik, kommunikasjonsrådgiver i PDMT.

Etter innstrammingen i andre kvartal i år har tallet på nødpass gått ned, sammenlignet med i fjor.

Nødpassene aksepteres allerede ikke i en rekke land, som USA og Thailand på grunn av at de ikke anses som sikre nok.

– Blant annet skal personer som søker om nødpass nå oppfordres til å søke ordinært pass på stedet. På sikt skal elektroniske såkalte ekspresspas erstatte nødpass, disse blir langt dyrere enn dagens nødpass.

Kan ikke hjelpe alle

Men for mange som likevel trenger nødpass stopper reisen ved politiskranken på flyplassene. Politiet har ikke ressurser til å hjelpe alle som av ulike årsaker ikke har passet i orden.

Hvis for eksempel politibetjentene er opptatt med et ankommet fly, går det raskt ut over dem som står i nødpass-kø.

– De kan bli stående og vente fordi vi er opptatt med grensekontroll. Da kan de risikere at flyet deres går før de har fått reisedokumentet på plass, sier Nesse.

Han understreker at de ønsker å hjelpe folk.

– Er folk i virkelig nød strekker vi oss veldig langt.

Du trenger to uker

Politiet oppfordrer folk til å planlegge. Det trenger ikke å ta lang tid å få på plass nytt pass.

– På to uker rekker du å få vanlig pass. Det er ikke umulig. Gå på nærmeste politistasjon og få det gjort. Da får du det hjem i posten, det er det enkleste og greieste, sier Håkon Nesse.

LES OGSÅ: Truer med å doble prisen på nødpass