Hopp til innhold

Politiet sperrer av russens samlingssted

Politiet i Bergen sør melder om økt narkobruk, og er bekymret for unge jenter som blir med på russebussene. Etter anmeldelse av voldtekt og neddoping stenger de nå et av russens samlingssteder.

Stengt parkeringsplass ved Hordnesskogen

STENGES: Stavollen idrettsplass i Bergen og veien inn dit er sperret kl. 22.30-06.00 hver dag frem til og med 17. mai. Det samme gjelder parkeringsplassen ved Hordnesskogen (bildet), der russebussene har samlet seg. Sperringen er skiltet, melder politiet.

Russen opptar mye tid og ressurser for politiet i Bergen sør. Ulovlige rusmidler, innleide sjåfører og rulling med yngre jenter er bare noen av problemene.

– Det var ikke like ille i fjor, sier politioverbetjent Bente Liland, leder for forebyggende avdeling i Bergen sør politistasjonsdistrikt til NRK.

Hun opplever at russefeiringen utvikler seg negativt.

– Vi er bekymret for en del illegal rusing under samlinger. Det er også bekymringsverdig er at det kommer folk utenfra og selger stoff til russ, sier Liland.

Hun tror flere russ føler seg presset til å bruke stoffer som marihuana, amfetamin, kokain og ecstasy.

Hordnesskogen parkeringsplass

STENGT: Parkeringsplassen ved Hordnesskogen stenges. Det gjør også veien til Stavollen ned til høyre.

Anmeldte voldtekt og neddoping

Flere av russebussene har egne Facebook-sider som inviterer ungdom til å «rulle» med dem.

– Det er en utfordring at stadig flere yngre jenter blir med å rulle med russen. Det var mye i fjor, men vi opplever at det er mer i år. Vi er bekymret for hva de kan bli utsatt for, sier Liland.

I Bergen sør har russen samlet seg med et titalls busser i blant annet Hordnesskogen, flere dager på rad. Politiet har siktet en mann for voldtekt i forbindelse med en russefest i Hordnesskogen natt til 1. mai.

En jente har også anmeldt at hun ble neddopet på samme russefest, ifølge Fanaposten.

Stenger området – russen reagerer

Tirsdag besluttet politiet at parkeringsplassen ved Hordnesskogen og Stavollen idrettsplass skal holdes stengt med sperringer om natten frem til russetiden er over 17. mai.

Endre Laukeland

MINDRE PROBLEMER: – Russen er stort sett kjekk og grei ungdom, sier politioverbetjent Endre Laukeland i Bergen nord.

Foto: Thomas Gangstøe/Åsane Tidende

Russepresidenten i Hordaland, Tormod Saue fra Fana gymnas, sier de nettopp hadde fått på plass et samarbeid med natteravner og russebussjåfører om vakthold.

– Vi ønsker at russefeiringen skal være tryggest mulig for alle, og ville prøve å få bedre kontroll på problemene. Det er et stort problem for oss at vi ikke får være i området, vi synes det er en tøff beslutning av politiet, sier Saue.

Han bekrefter likevel politioverbetjent Lilands bekymringer.

– Det har vært et økende problem med misbruk av narkotika i noen områder, sier russepresidenten.

Mindre problemer andre steder

Liland og kollegaene melder også om utfordringer knyttet til for mange passasjerer i busser, brudd på kjøre- og hviletid for innleide sjåfører og også at tidligere russ, såkalte «Wannabe-russ», henger seg på i festingen.

Politiet andre steder i Bergen har merket mindre problemer enn i Bergen sør.

– Russen er stort sett kjekk og grei ungdom. Det er noen som gjør dumme ting som ødelegger for andre, sier politioverbetjent Endre Laukeland i Bergen nord.

– På generelt grunnlag oppfører russen seg fint, sier operasjonsleder Lars Geitle i Vest politidistrikt.