Hopp til innhold

Blodprøven etter helikopterstyrten er borte

Den viktige blodprøven etter helikopterstyrten i Røldal forsvant plutselig fra det lokale lensmannskontoret. Politiet frykter noen har stjålet blodprøven – og er selv under etterforskning.

Helikopterstyrt i Røldal

VIKTIGE BEVIS BORTE: Helikopteret med fem personer om bord styrtet lørdag 27. april.

Foto: Egil Torheim / NRK

Fem personer var om bord da helikopteret styrtet i bakken ved Røldal skisenter 27. april i år. Politiet var tidlig ute og fortalte at de mistenkte at piloten var ruspåvirket før styrten, og det ble tatt blodprøve av ham samme dagen.

At noen har tatt seg inn på lensmannskontoret og stjålet den kan være en forklaring.

Gunnar Fløystad, visepolitimester i Hordaland
Gunnar Fløystad

BEKLAGER: Konstituert visepolitimester Gunnar Fløystad i Hordaland.

Foto: Eva Cathrine Berget / NRK

Blodprøven fra piloten var dermed ett av de sentrale bevisene i saken. Både Fonnafly, piloten selv og media har lenge ventet på svarene på blodprøven. Nå kan det altså vise seg at de aldri kommer.

Ulykken skjedde en lørdag. Fløystad forteller at blodprøven var borte da politiet kom på jobb «til normal kontortid» etter ulykken.

– Vi konstaterer at blodprøven er borte. Det er sterkt beklagelig at det har skjedd, det er ikke slik vi vil ha det, sier konstituert visepolitimester Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt til NRK.no.

Helikopteret knakk i to i styrten, men alle de fem om bord kom fra ulykken uten skader.

Kan være stjålet fra politiet

En av politiets teorier er at noen har fjernet prøven fra Odda lensmannskontor, der prøven var lagret.

– Så snart det ble oppdaget så mente vi det var riktig at saken ble oversendt til spesialenheten for politisaker. Så kan de undersøke om det er uvedkommende eller andre som har vært inne og fjernet blodprøven, sier Fløystad.

Helikoterstyrt i Røldal

KNAKK I TO: Helikopteret knakk i to under styrten. I etterkant har passasjerene uttalt at de mener piloten reddet livet deres.

Foto: Svela, Elling / NTB scanpix

Spesialenheten etterforsker nå Odda lensmannskontor, der blodprøven forsvant fra. Etterforskningen av selve styrten er overført til Kvinnherad lensmannskontor siden Odda er under etterforskning.

Fløystad bekrefter at en av politiets teorier er at blodprøven er stjålet fra lensmannskontoret.

– En kom ikke så langt at en fikk sendt prøven videre, og så har noen da vært og fjernet den. Det er det som må undersøkes nærmere.

– Hva vi mistenker eller ikke vil jeg ikke gå inn på, men at noen har tatt seg inn på lensmannskontoret og stjålet den kan være en forklaring.

Fonnafly: – Svært uheldig

Det var et helikopter fra Fonnafly som styrtet, da det skulle frakte sikkerhetspersonell til toppen av skianlegget under en konkurranse.

Daglig leder Sverre Underbakke i Fonnafly er ikke fornøyd med at blodprøven er borte, og at de ikke får svar på rusmistanken.

– Når vi ikke får svar så er det vanskelig for oss, spesielt for piloten som har gått og ventet på svar, sier han.

Fonnafly har selv startet intern gransking etter ulykken. Piloten selv har vært ute av tjeneste siden styrten, og er informert om hva som har skjedd med blodprøven.

– Vi og han syns dette er svært uheldig. Han håpet vi kunne få en avklaring og legge dette bak oss og gå videre, sier Underbakke.

Fonnafly fikk vite i media at bevisene var borte.

– Jeg har forståelse for at politiet kan gjøre en feil. Men jeg er overrasket over at det kan gå fire uker og at de mister en blodprøve uten å kunne kommentere dette til oss eller til piloten når vi har spurt gjentatte ganger.

LES OGSÅ: Piloter alkotestes bare ved mistanke

Taus Odda-lensmann

Odda lensmannskontor, som mistet prøven, vil ikke si noe til NRK.

– Vi ønsker ikke å kommentere dette når vi selv er under etterforskning, sier lensmann Øyvind Rosseland.

Lensmann Øyvind Rosseland

INGEN KOMMENTAR: Lensmann i Hardanger, Øyvind Rosseland, vil ikke kommentere saken når hans kontor er under etterforskning.

Foto: Kjartan Lægreid / NRK

Spesialenheten skal nå finne ut nærmere om hvordan det er mulig at sentrale bevis forsvinner fra et lensmannskontor.

– Det skal ikke kunne skje at en blodprøve forsvinner fra et politihus når det er bevis i en straffesak. Derfor er det naturlig at det ikke er politiet selv som undersøker dette, sier Fløystad.

Håper fremdeles på oppklaring

Spesialenheten for politisaker bekrefter at de etterforsker saken. Utover det vil de ikke kommentere saken.

Visepolitimesteren i Hordaland vil ikke si om hele blodprøven er borte, eller om politiet fremdeles har deler av den. Fløystad tror de skal kunne oppklare saken.

– Vi håper etterforskningen vil avklare hva som har skjedd. Vi har et samlet bilde som kan gi gode nok bevis på hva som har skjedd, enten det er ruspåvirkning eller ikke. Etterforskningen pågår fortsatt, og så får vi se hvilken vei det går.

Blodprøven til Fonnafly-piloten som krasjlanda i Røldal i april i år, har forsvunne.Politiet fryktar at den viktige promilleprøven er stolen.

SE TV-REPORTASJE: Blodprøve forsvunnet fra Odda lensmannskontor.