Hopp til innhold

Plasthvalen gir besøksrekord på museum

Aldri før har så mange besøkt Historisk Museum i Bergen i juni måned. Årsaken er utstillingen om gåsenebbhvalen som ble funnet med 29 plastposer i magen.

Plasthvalen utstilling

NOE AV DET SOM BLE FUNNET I MAGESEKKEN: Hvalen ved Sotra var full av plast.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Historien om gåsenebbhvalen som strandet på Sotra i januar gjorde noe med folk. Det ble en kjempenyhet både i Norge og internasjonalt og folk ble veldig rørt.

Siri Skretting Jansen er prosjektleder for utstillingen om plasthvalen. Det universitetsdrevne museet har aldri hatt så mange besøkende i juni måned før.

Nest siste dag i juni var det en oppgang på 87 prosent mot juni i fjor.

– Det rører ved oss å se at disse dyrene utsettes for plastforsøplingen vår. Helt tydelig ser vi at folk blir engasjert, og dette er ikke en historie som de glemmer. Dette er noe som de vil se, og vil gjøre noe med, sier Jansen.

Plasthvalen og blekksprut

BLEKKSPRUT OG HVALVIRVLER: – De lukter sånn at de må være innelukket, fortalte prosjektleder Siri Skretting Jansen om blekkspruten og ryggvirvlene til plasthvalen da utstillingen åpnet.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Skulle senkes til bunns

Utstillingen heter «#plasthvalen» og viser frem blant annet en blekksprut, føden hvalen var på jakt etter da den fikk i seg de mange plastposene. Det eneste organiske de fant i hvalens mage var et blekkspruthode.

Hval satt fast på Sotra

REDNINGSAKSJON: En brannmann forsøkte å hjelpe gåsenebbhvalen som satte seg fast i fjæresteinene på Sotra 28. januar, men til ingen nytte.

Foto: Sotra brannvesen

Opprinnelig skulle hvalen senkes til bunns da den ble funnet utenfor Sotra i mars. Brannmannskaper prøvde å hjelpe hvalen ut på dypet igjen, men livet stod ikke til å redde. Da det viste seg å være en gåsenebbhval, meldte Universitetet i Bergen sin interesse.

Hvalen ferdes nemlig relativt sjeldent i norske farvann. Etter hvert skulle det vise seg at det var andre ting enn en sjelden art i ukjent farvann som var det oppsiktsvekkende.

29 plastposer ble funnet i hvalens mage. Det ble det utstilling av.

Blir overrasket over mikroplast i sminke

Funnene i magen til hvalen skapte en nasjonal debatt om plastforsøpling i havet. Klimaminister Vidar Helgesen (H) har kalt plast i havet for «det ekte sjømonsteret», og mikroplast er løftet frem som et stort miljøproblem.

Siri Skretting Jansen forteller at spesielt ungdomsskole- og videregåendeelever særlig blir overrasket over det de ser.

Magesekken til avlivet gåsenebbhval

HVALMAGEN: Synet som møtte forskerne da de åpnet gåsenebbhvalen, gjorde stort inntrykk på folk både i Norge og internasjonalt.

Foto: Christoph Noever / Universitetet i Bergen

Internasjonal interesse

Over tusen plastryddeaksjoner ble gjennomført i månedene mellom januar og mai og engasjementet er stort også utenfor Norges grenser.

I juni ble en Sky-dokumentar om plasthvalen sendt i Storbritannia, Italia og Tyskland. Det er ventet at den blir solgt til flere land.

En av de mest markante plastbekjemperne her til lands, er Kenneth Bruvik i Norges jeger- og fiskerforbund. Han inntok rollen som «plastryddegeneral» etter at gåsenebbhvalen ble funnet.

Kenneth Bruvik kjører båt

MR. PLASTRYDDEGENERAL: Kenneth Bruvik har engasjert seg sterkt i kampen mot plast i havet.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

– Virkelig fantastisk

Han er overveldet over at utstillingen er så populær.

– Det er virkelig fantastisk. Nå er vi i ferd med å våkne, etter å ha latt være å bry oss altfor lenge. Det er én grunn til dette engasjementet: folk er redd. Nå ser vi hvor ille det faktisk står til, sier han.