Hopp til innhold

Planla å drive videre før konkurs

Familien Knudsen planla å drive videre deler av FotoKnudsen lenge før de ba om konkurs. – Vi så ingen annen utvei, seier Ole Bjørn Knudsen.

FotoKnudsen

HISTORIE: FotoKnudsen sitt hovedkontor i Bergen har stått tomt siden konkursen mandag. Ledelsen bekrefter at de har jobbet med nye driftsplaner allerede før konkursen.

Foto: NRK

Mandag gikk FotoKnudsen AS, med sine 232 ansatte, konkurs. Tidligere daglig leder og eier, Ole Bjørn Knudsen ønsker å kjøpe tilbake deler av bedriften sammen med brødrene sine.

– Tenkte på det i mange måneder

Til NRK forteller Knudsen at de planla dette allerede før de ba om konkurs.

Ole Bjørn Knudsen

Ole Bjørn Knudsen sier konkurs var eneste løsningen for å kvitte seg med gjeld. Familien Knudsen planla å fortsette driften under navnet FotoKnudsen Web AS.

Foto: NRK

– Vi hadde det i hodet i mange måneder, men kunne ikke si det den gangen. Vi konkluderte med at det var ingen vei utenom skifteretten, sier Knudsen.

Knudsen sitter nå i forhandlinger med bostyrer for å ta over deler av driften. Hvilke deler kan han ikke kommentere.

Startet nytt selskap i november

Men det har skjedd ting rundt FotoKnudsen i flere måneder. Brønnøysundregistrene viser at familien startet bedriften FotoKnudsen Web AS allerede i begynnelsen av november 2012.

Ole Bjørn Knudsen er daglig leder i selskapet, hans to brødre og sønnen hans er styrets eneste medlemmer.

– Det er selskapet vi vil fortsette under, sier Ole Bjørn Knudsen.

Han avkrefter at konkurs og nytt selskap var planlagt allerede i november.

– Da vi så på ulike måter å fortsette driften på, startet advokaten flere selskaper i navnet FotoKnudsen. Da vi bestemte oss for å gå mot konkurs og fortsette driften etterpå, var det dette navnet vi ville fortsette under, forklarer Knudsen.

Endret navn rett før konkurs

FotoKnudsen Web AS ble først tatt i bruk bare to uker før konkurs. I Enhetsregisteret står selskapet oppført med formål om å investere i andre selskaper.

Samtidig endret det konkursslåtte selskapet navn mer enn én måned før konkursen. Den 30. januar endret FotoKnudsen AS navn til Fyllingsdalen Foto AS, før det ble slått konkurs denne uken.

Formålet er å benytte FotoKnudsen-navnet også i et nytt selskap, dersom familien Knudsen får overta konkursboet fra den over 50 år gamle familiebedriften.

– Dette gjorde vi for å beskytte navnet, sier Knudsen.

Risikabelt, men lønnsomt

– Det er en måte å kvitte seg med ulønnsom drift på, men de tar en risiko, sier jusprofessor, Hans Fredrik Marthinussen, spesialist innen forretningsrett.

Det er bostyrer som kontrollerer selskapets ressurser nå etter konkurs. Familien kan kjøpe deler av bedriften tilbake, men da stiller de i kø med alle andre interesserte.

LES OGSÅ: Frykter 500 millioner bilder kan gå tapt

– Det er risikabelt fordi den lønnsomme delen av bedriften vil nødvendigvis andre selskaper også være interessert i. De har ingen forkjøpsrett på noe av det, sier Marthinussen.

FotoKnudsen illustrasjon

FORTSATT FAMILIEBEDRIFT: Det nye selskapet heter FotoKnudsen Web AS. Ole Bjørn Knudsen er styreleder, mens hans to brødre og sønnen Bjørn Knudsen er styremedlem.

Foto: Arild Grindheim / NRK

Hans Fredrik Marthinussen

ETTER SPILLEREGLENE: Dette er en lovlig måte å kvitte seg med ulønnsomme deler av driften.– De ansatte kan bare håpe at de nye eierne ansetter dem, sier jusprofessor Hans Kristian Marthinussen.

Kvitt ulønnsomme deler

FotoKnudsen hadde over 230 ansatte og 24 butikker. De fleste andre aktører i bransjen driver uten butikklokaler, og baserer seg helt på netthandel. Produksjonen ligger også som oftest i utlandet.

– Det er legitimt å gjøre dersom det ikke er mulig å få lønnsom drift. Hvis for eksempel de ønsket å fortsette driften, men «outsource» produksjonen, kan de slå bedriften konkurs og kjøpe den lønnsomme delen, sier Marthinussen.

Knudsen avviser at de ønsker å kvitte seg med lokal produksjon.

– Produksjonen i Fyllingsdalen er en del av bedriften vi ser på muligheter for å drifte videre, sier Ole Bjørn Knudsen.