Hopp til innhold

Passerer Willoch – Solberg blir Høyres lengstsittende statsminister

Kåre Willoch var statsminister i 1.668 dager før Fremskrittspartiet felte ham. Natt til lørdag blir damen til høyre Høyres lengstsittende statsminister gjennom tidene.

Kåre Willoch

TOPP 2: Kåre Willoch har inntil nå vært den fra Høyre som var statsminister lengst. Men fredag ved midnatt blir han forbigått av Erna Solberg.

Foto: Agnete Brun / Norsk Fjernsyn

Fredag 11. mai 2018 klokken 24 danker Erna Solberg ut Kåre Willoch.

– Jeg tenker egentlig ikke så mye over det, sier hun om den nye rekorden hun er i ferd med å innkassere.

Det er allerede to år siden hun ble den lengstsittende partilederen i Høyres historie. Fredag har hun vært statsminister nøyaktig like lenge som Kåre Willoch (89) fikk sitte ved kongens bord.

Etter en liten tenkepause kommer hun fram til at hun nok skulle ha vært denne rekorden foruten.

– Egentlig er dette litt leit. Ikke at jeg får sitte lenge, men at Kåre Willoch ikke fikk sitte enda lenger da det jo var et borgerlig flertall, sier Solberg til NTB.

Gruppebilde, Da vi styrte landet

GRO LEDER: Gro Harlem Brundtland (Ap) er den nålevende personen som har vært statsminister lengst i Norge: hun satt i over ti år. Partikollega Jens Stoltenberg satt bare fem måneder kortere. Deretter følger Kjell Magne Bondevik (KrF) med over 6 år, og Høyres Willoch og Solberg. Thorbjørn Jagland er ikke med på listen over de 15 lengstsittende gjennom historien.

Foto: Agnete Brun / Norsk Fjernsyn

1.668 dager

Willoch tiltrådte som statsminister i Norge 14. oktober 1981. Strid om økning i bensinavgiften førte til at Fremskrittspartiet sørget for å felle Willoch i hans andre periode – 9. mai 1986. Omregnet i antall dager blir det 1.668 dager.

Solberg tiltrådte 16. oktober 2013. Justert for skuddårsdager vil hun fredag midnatt denne uken tangere veteranens rekord.

At hun skulle bli felt av Frp før helgen, er vel mindre sannsynlig.

Men bare 13. plass

Willoch og Solberg kommer begge likevel langt ned på listen over lengesittende statsministre i Norge.

Einar Gerhardsen (Ap) troner øverst med 17 år som statsminister fordelt på tre perioder. Helt nede på 13. og 14. plass finner vi Solberg og Willoch som de første Høyre-navnene.

Statsminister Erna Solberg på sitt kontor

NUMMER 13: Erna Solberg blir før helgen Høyres lengstsittende statsminister, men hun er fremdeles slått av 12 andre fra andre partier.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hittil har Norge hatt 35 statsministre siden Frederik Stang var den første i 1873.

Christopher Hornsrud (Ap) har jumboplassen med kun 18 dager som statsminister i 1928. Nest nederst på listen står John Lyng (H) som i 1963 bare fikk være statsminister i 28 dager.

Forenkling og omstilling

Solberg mener at Willochs regjeringstid først og fremst huskes for deregulering. Selv mener hun at Solberg-regjeringens fremste oppgave er omstilling – og at det er den største forskjellen mellom de to.

– Det går godt i norsk økonomi og ledigheten går ned. Utfordringen nå er å få flere folk inn i jobb av dem som står utenfor arbeidslivet, sier hun.

Feil timing

– Blant de – tross alt – mindre sakene Solberg-regjeringen en gang vil bli husket for – står plastposeavgiften kanskje høyt på listen?

– Hadde vi innført plastposeavgift i dag, ville vi fått applaus for å gjøre et miljøtiltak. Dette er et historisk eksempel på at timingen var feil. Vi var to år for tidlig ute, sier Solberg.