Passasjerfly nær truffet av drone

Et passasjerfly var 50 meter unna å treffe en drone i ca. 5500 fot høyde. Flyet hadde en fart på omtrent 450 kilometer i timen.

Bergen Lufthavn Flesland

NESTENULYKKE: Widerøe-flyet som var på vei mot Flesland fra Sandefjord lufthavn da det nesten kolliderte med en drone i 450 kilometer i timen. (illustrasjonsbilde).

Foto: Stian Øyen

Politiet meldte i ellevetiden tirsdag om en nestenkollisjon mellom et Widerøe-fly og en drone i luftrommet over Os og Halhjem i Hordaland.

Flyet var på vei til Flesland flyplass fra Torp, og fløy på en høyde på 5500 fot. Passasjerflyet passerte en drone på veldig kort hold.

– Det ser vi på som en alvorlig luftfartshendelse, og det er blitt anmeldt til politiet umiddelbart, sier lufthavnsdirektør ved Avinor, Bergen lufthavn, Aslak Sverdrup.

– Uheldig

Dronen var 100 meter fra flyet på det nærmeste.

– Det var heldigvis aldri noen reell fare, slik at flyet gikk inn for landing som vanlig, sier informasjonssjef Catharina Solli i Widerøe.

Hun sier de ser alvorlig på hendelsen, og at den er anmeldt til politiet.

– Droner er blitt meget populære, og i kombinasjon med luftfart er ikke det så bra. I hvert fall ikke når ikke folk er bevisste på hvor der flyr dronene. Å fly droner i 5500 fots høyde i en innflyvningsfase til Flesland er absolutt uheldig.

Kan ha alvorlige konsekvenser

– Droner av den størrelsen der som går i såpass stor høyde, kan være farlig for et fly å treffe, sier Sverdrup.

Avinor har opplevd hendelser med droner i nærheten av fly tidligere, men det er stund siden forrige hendelse. Men dette er noe Sverdrup og Avinor ser veldig alvorlig på.

Avhengig av hvor dronen treffer flyet, kan en slik ulykke ha alvorlige konsekvenser.

Nå vil de undersøke denne hendelsen her, før Avinor kan komme med mer kommentarer til denne saken.

Laster Twitter-innhold