Pakker du feil kan det koste deg dyrt

Desember måned er en høytid for skader på julegaver under flyreiser. Ikke alt blir dekket av reiseforsikringen. – Nettbrett er gjenstanden vi får meldt inn aller mest, sier skadebehandler.

Nettbrett er en gjenganger hos forsikringsselskapet

Ifølge Tryg forsikring ødelegger vi mange julegaver når vi skal ut å fly. Mange velger å pakke dyre og skjøre ting i bagasjen noe som ikke dekkes av reiseforsikringen.

Foto: Tryg

Ifølge Tryg forsikring ødelegger vi mange julegaver når vi skal ut å fly. I slutten av desember måned får forsikringsselskapet meldt inn omtrent tusen skader, det er dobbelt så mange som de øvrige månedene i året.

Forbrukerrådet mottar en del klager på nettopp dette.

– Hvis bagasjen din kommer bort, eller er så dårlig behandlet at kofferten eller innholdet er ødelagt, kan du kreve erstatning fra flyselskapet opp til 11.000 kroner, sier regiondirektør Pia Kleppe Marken i Forbrukerrådet.

Dersom du oppdager en skade bør du straks ta kontakt med flyselskapet i ankomsthallen. Hun legger til at den reisende selv er ansvarlig for å pakke den innsjekkede bagasjen på forsvarlig måte.

Får henvendelser årlig

– Mange velger å pakke dyre og skjøre ting i bagasjen som ikke dekkes av forsikringen, sier Roy Vetaas kommunikasjonsrådgiver i Tryg forsikring.

Han har 13 års erfaring som skadebehandler og kan fortelle at det er mange som reiser med veldig mye bagasje i julen. De får årlig henvendelser fra folk som har fått julegavene frastjålet eller ødelagt.

– Reiseforsikringen har en regel som sier at man skal ta med seg skjøre gjenstander og tyveriutsatte gjenstander i håndbagasjen. Dette skyldes at bagasjen blir behandlet røft, sier Vetaas.

Jul, julegaver, gaver under treet,

– Det er veldig synd om noen får en knust julegave under juletreet, sier Vetaas.

Foto: Kvale, Jens O. / NTB scanpix

De typiske gjenstandene som blir meldt inn er nettbrett, PC, glass og andre skjøre julegaver.

– Pakker du et nettbrett mellom noen klær så er ikke det sikkert den vil være like hel når du får bagasjen. Man må huske at det nesten er som å pakke en tynn glassplate, sier Vetaas.

– Et nettbrett har en stor skjerm og er svært utsatt for støt og klemskader. Det er også den gjenstanden som vi får meldt inn mest, sier han.

Pakketriks fungerer dårlig

Reiseeksperten mener det også er mange som tror de pakker smart slik at gjenstandene ikke skal bli ødelagt. En av dem som har tenkt slik er Sondre Kofstad som vi møter på Flesland flyplass.

– Jeg prøver å pakke knuselige ting i midten av kofferten slik at de ikke blir ødelagt, sier Kofstad.

– Jeg har ikke tenkt på det før at forsikringen ikke dekker slikt, men det er selvfølgelig noe jeg vil tenke på nå, sier Kofstad.

Planlegg reisen

Vil du unngå at personen som pakker opp gaven skal få en ødelagt eller knust gjenstand er det lurt å tenke på hvordan du skal frakte det med deg.

– Har du handlet ting som du selv skal frakte med deg i flybagasjen er det lurt å ta med de skjøre tingene i håndbagasjen. Et tips til de som handler på nett er å bestille varene dit de skal, sier Vetaas.