Hopp til innhold

– Her er folk vant til at ting kommer ramlende

En kilo meteoritt kan være verdt 8 millioner kroner. Og nå ligger kilovis gjemt under snøen i Odda. NRK dro for å oppleve Klondyke-stemningen.

Arbeidere

NÅL I EN HØYSTAKK: Ole Jørgen Hansen (t.h.) og Torgils Bleie jobber på demningen ved Ringedalsvatnet. Men om de skal på meteorittjakt? – Nei, sjansen for å finne en stein er vel like stor som å vinne i Lotto, sier Bleie.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

meteor

HER KOMMER DEN MOT JORDEN: Meteoren på vei mot jorden i 67.000 km/t. Bildet er tatt i Oslo, men meteoritten landet i Odda.

Foto: Steinar Midtskogen / Norsk Meteornettverk

– Jeg hørte noe tordenvær den kvelden, eller jeg trodde i alle fall det var det. Men nå skjønner jeg jo at det kanskje kan ha vært noe annet, sier Reidun Thorsen.

Hun er en av de nærmeste naboene til Ringedalsvatnet i Odda.

I går ble det kjent at en meteoritt etter alle solemerker kvelden 4. desember landet ved nordøstlige deler av vannet, ved turistmålet Trolltunga, etter at en rekke observasjoner har gjort det mulig for Norsk Meteornettverk å fastslå posisjonen ganske nøyaktig.

Samtidig gjorde Naturhistorisk Musuem det klart at de var interesserte i å kjøpe biter av meteoritten, til priser opp i 8.000 kroner per gram, dersom funnet var ekstra spesielt.

– Meteoritt? Nei, det har jeg ikke hørt om

Med det som bakteppe, dro NRK til Odda for å ta tempen på Klondyke-stemningen som nå garantert måtte prege kommunen.

– Meteoritt? Nei, det har jeg ikke hørt om. Ikke før du sier det nå. Det har ikke vært snakket om på jobben heller, så de jeg omgås har ikke vært klar over dette, sier Stian Bygnes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

to folk

DET ER HALV SKATT I DESEMBER: Derfor gidder ikke Stian Bygnes å gå på skattejakt. I stedet går han på handletur med Kjersti Selje.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Sammen med Kjersti Selje er han på handletur i gågaten i Odda sentrum. Selje har heller ikke hørt at noen meteoritt har kommet susende i 67.000 kilometer i timen og landet kun få kilometer unna.

Det er halv skatt i desember

En spørrerunde blant andre handlende gir stort sett samme svar som fra Bygnes.

Noen har riktignok hørt om det på radio eller lest om det på internett, men om de skal på skattejakt?

– Nei. Det er halv skatt i desember, vet du, så vi trenger ikke gå på skattejakt, ler Bygnes.

Ordfører John Opdal har heller ikke merket den helt store hallelujastemningen.

Kanskje Odda-folket har det for godt, tross flere tiår med industriarbeidsplassnedlegging og folketallsnedgang, når de ikke trenger ekstra penger til jul?

– Nei, det er jo et vanskelig område å komme seg til. Med det været som har vært, tror jeg nok folk foreløpig gjør lurt i å holde seg hjemme, sier Opdal.

– Vant med at ting kommer ramlende

Han lanserer også en tilleggsteori for hvorfor meteoritten ikke har blitt kommunens store snakkis.

– Folk i Hardanger er jo så vant til at ting kommer ramlende ned fra fjellsidene, så då blir det jo ikke så veldig spesielt bare fordi det kommer litt lenger oppefra, ler han.

Opdal sier videoen han så på nettet i går gjorde ham nysgjerrig, og kaller hendelsen spennende og interessant. Men heller ikke han spenner på seg skiene og spaserer inn langs vannet med det første.

Og det er kanskje ikke så dumt å vente. For snøen som har falt etter onsdag dekker trolig over det som må være å se av meteorittsteiner, og dessuten er faren for skred ganske stor.

Artikkelen fortsetter under bildet.

John Opdal Odda

MARKEDSFØRING: Odda-ordfører John Opdal lanserer ideen om å skreddersy en opplevelsestur for turister; tur til Trolltunga kombinert med skattejakt etter meteoritter.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Jeg ville ikke satt kursen inn der nå, i alle fall. Det snødde kraftig i går, og det er veldig bratt enkelte steder, så skredfaren er stor, sier Trond Seim i Statnett, som har anlegg like ved det regulerte Ringedalsvatnet.

– Skulle ønske jeg var i Odda

På forhånd hadde vi fått vite at vi ikke trengte noe utstyr for å lete, og at vi måtte se etter små hull i snøen og svarte, avrundede steiner, som er lyse inni hvis de er knust.

Og at vi kunne bruke en liten magnet for å fastlå om steinene vi fant kom fra oven, men ikke for stor, for da kunne den forskningsmessige verdien av funnene bli ødelagt.

kart meteor

HER ER SKATTEKARTET: Meteoren har kommet inn helt vest på Hardangervidda og eksplodert om lag 25 km over fjellet rundt 14 kilometer nordøst for Odda.

Foto: Norsk Meteornettverk / Google maps

– Det er vanlig at de ligger i en oval formasjon, sa meteorittekspert og -jeger Morten Bilet til oss før vi la i vei mot Ringedalsvatnet.

– Jeg skulle ønske jeg var i Odda, sa han også, på telefon fra flyplassen i Hamburg.

– Større sjanse for å vinne i Lotto

Men nå ble det altså bom stopp med demningen til Ringedalsvatnet. Så nært man kommer meteorittnedfallet uten å ta turen inn i det skredfarlige området.

Der finner vi et arbeidslag Statnett har leid inn for å gjøre betongarbeider. Og de har i det minste hørt om meteoritten.

– Ja, jeg leste om det på internett i går, sier Ole Jørgen Hansen.

– Så det er ikke umulig at vi må ta oss en runde og lete i lunsjen, smiler han.

Men oppdagertrangen blir fort slått til jorden av kollega Torgils Bleie.

– Sjansen for å finne en stein er vel like stor som å vinne i Lotto, sier han.

Og får Hansens noe motvillige samtykke.

Internasjonalt inntog til våren?

Ringedalsvatnet

RINGEDALSVATNET: Dette kan bli en meteorittjegerdestinasjon. I alle fall når snøen er borte.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Når ikke engang de som var på jobb like ved den dagen kollisjonen skjedde, gidder å lete, er det siste håpet om å ta tempen på meteorittfeberen ute.

– Vi får ta det til våren, når snøen er vekke. Da kan vi lokke turister hit med at de kan oppleve Trolltunga og samtidig gå på skattejakt, markedsfører Høyre-ordfører Opdal.

Og da kan kanskje også Klondyke-stemningen komme til Odda.

– Sjansene er mye større for å finne noe når snøen er borte, og det finnes folk fra hele verden som bruker uker av feriene sine på å lete etter meteoritter. Så det kan nok komme både amerikanere, tyskere, polakker og spanjoler til Odda for å lete etter denne meteoritten, sier Morten Bilet.