Hopp til innhold

På jakt etter Ole Bulls tone

Her får du en smakebit av dokumentaren som ble sendt søndag kveld på NRK1 .

Video Har jaktet på Ole Bulls tone

Ole Bull skapte hysterisk begeistring med sitt fiolinspill, men det var før musikkopptakenes tid. Ingen som lever i dag, har hørt ham. 200 år etter Bulls fødsel forsøker de to søstrene fra Valdres å komme legenden så nær som mulig.

Vil spille som Bull

20 og 22 år gamle er Eldbjørg og Ragnhild allerede i ferd med å bli internasjonale fiolinyndlinger. I likhet med Ole Bull er de fostret opp på både folkemusikk og klassisk.
Når de nå tar opp jakten på Bulls egen tone, er det fordi de vil være maksimalt forberedt til en stor konsert de skal spille med mesterens musikk.

Starter jakten i Norge

Vi følger søstrene på en reise der de oppdager og lever seg inn i Bulls personlige og musikalske verden. De drar til Bulls to norske hjem, og de følger sporene hans utenlands. De finner nasjonsbyggeren, myteskaperen og revolusjonsromantikeren. De finner familiemannen og verdensmannen. De oppdager hvordan Bulls musikk på en unik måte var inspirert av norske slåtter, italiensk opera og lyder fra naturen.

Fioliner

Låter noen av disse fiolinene som Ole Bulls?

Foto: Thomas Hellum / NRK

Tester klangen på Osterøy

Hvilke kroppslige forutsetninger hadde Bull for sitt briljante spill? Hva var det som skapte hans elektriske virkning på tilhørerne? Spørsmålene bringer jentene til uventede steder. På en rockeklubb havner de i samspill med Kaizers Orchestra foran et ellevilt publikum.
På Osterøy ved Bergen tester jentene klangen i den samme jettegryta som Bull spilte i som gutt. Jakten leder dem til slutt til Tel Aviv der Bulls tone kan vise seg å ligge gjemt i et eventyrlig fiolinmakerverksted.

Følg jakten på Ole Bulls magiske tone på NRK1 i kveld kl 20.15