Øystein (19) har ventet to år på lærlingplass

ÅGOTNES (NRK): Antall oljelærlinger på Vestlandet har stått på stedet hvil i fem år. Men denne uken endret alt seg for Øystein Gjetø.

På jakt etter lærlingplass

GIR IKKE OPP: Øystein Endresen Gjetø håper på lærlingplass hos den lille ventilbedriften Norvalves etter å ha ventet i to år.

Foto: CHRISTIAN LURA / NRK

– Det har vært tungt, sier Øystein Endresen Gjetø (19).

I to år har han lett etter en bedrift som vil ha ham som lærling. Gjetø har tatt både industriteknologi og laboratoriefag ved Årstad videregående skole.

Men oljekrisen har ført til at mange bedrifter strammer inn på rekrutteringen av lærlinger.

– Det er hard konkurranse. Jeg har vært i bånn flere ganger, sier Gjetø.

– Kunne tatt inn flere

– Når arbeidet tørker inn, sier man gjerne opp eller permitterer folk, og det blir vanskelig å ta inn lærlinger, sier fagopplæringssjef Torbjørn Mjelstad i Hordaland fylkeskommune.

Fagopplæringssjef i Hordaland

BØR TA INN: Fagopplæringssjef Torbjørn Mjelstad advarer bedrifter mot å kutte ut lærlingplassene helt.

Foto: CHRISTIAN LURA / NRK

– Men en del bedrifter kunne nok tatt inn noen flere lærlinger. De må også tenke på fremtiden sin. Hvis de unge forsvinner ut av et yrke på grunn av manglende lærlingplasser, er det ikke sikkert de kommer tilbake når utviklingen snur, sier Mjelstad.

I fylker der oljenæringen er viktig, har det vært stillstand i lærlingantallet, viser Indikatorrapporten, publisert av Utdanningsdirektoratet.

Laster innhold, vennligst vent..

Sitt niende intervju

Gjetø fikk denne uken et intervju på Norvalves, en bedrift som lager ventiler på Ågotnes på Sotra.

– Jeg har vel vært på ni intervjuer, sier Gjetø.

Teknisk sjef Norvalves

TØFFE TIDER: Teknisk sjef Line Thorsdalen i Norvalves forteller at bedriften har halvert bemanningen på grunn av oljekrisen.

Foto: CHRISTIAN LURA / NRK

Også Norvalves er rammet av oljenedturen. De var 38 ansatte, men har halvert staben til 19.

– Før tok vi inn to lærlinger, men nå har vi bare kapasitet til å ta inn en, sier teknisk sjef Line Thorsdalen i Norvalves.

Endelig napp

Likevel kommer ikke bedriften til å slutte helt med lærlinger.

– Det er veldig viktig for oss i vår egen rekruttering, sier Thorsdalen.

Men Gjetø er heldig: Norvalves' forrige lærling er nettopp ferdig med fagbrevet. De trenger en ny. Bedriften fikk et godt inntrykk av Gjetø, som nå skal på utplassering i noen uker.

– Om alt går bra, får han lærlingplass hos oss, sier Thorsdalen.

To års jakt ser ut til å være over. Snart kan Gjetø være i full produksjon av ventiler som skal sørge for sikker produksjon av olje og gass i Nordsjøen.

– Jeg ble enda mer motivert av å se hvordan de jobber. Dette er helt nytt, jeg får være med og lage noe som jeg kan være stolt av, sier Gjetø.