Øykommune får 22-åring som ny ordfører

Nesten uten politisk erfaring har Kåre Martin Kleppe (22) klart kunststykket å kapre ordførervervet i Tysnes.

Se debatten fra Tysnes. I panelet er Kjetil Hestad (Ap), Kåre M. Kleppe (H), Magnar Solheim (Frp), Øystein Flakke (KrF) og Kristin Teigland Gjerstad Kleppe (Sp).

NY ORDFØRER: – Jeg har fått noen tilbakemeldinger i valgkampen at jeg kanskje er litt ung, så jeg setter pris på tilliten, sier Kåre Martin Kleppe (22). Her fra valgfergedebatten til NRK Hordaland.

Valglogo

Det vakte oppstandelse da Helge Njåstad valgt til ordfører på Austevoll som 23-åring i 2003.

Nå har Kåre Martin Kleppe (H) slått den rekorden.

– Det føles kjempebra. Jeg har en fantastisk følelse i magen og har glist fra øre til øre siden vi ble enige om dette, sier han til NRK.

Ble sett på som «litt ung»

Sent torsdag kveld kunne Tysnesbladet melde at Høyre inngår samarbeid med Senterpartiet og Fremskrittspartiet i kommunestyret. Etter flere dager med forhandlinger endte det med at Kleppe blir ordfører og Kristin Teigland Gjerstad Kleppe (Sp) varaordfører.

I 2011 var Espen Andrè Kristiansen i Åmot landets yngste ordfører. Om det er valgt enda yngre ordførere i 2015 har NRK ennå ikke full oversikt over, da mange kommuner fortsatt sitter i forhandlinger.

– Hva tenker du om at du nå blir en av de yngste ordførerne i landet?

– Det er litt kjekt. Jeg har fått litt tilbakemelding i valgkampen at jeg kanskje er litt ung, så jeg setter pris på tilliten jeg har fått på tross av det.

Setter studiene på vent

Kleppe fyller snart 23 år, er utdannet driftsoperatør akvakultur, og hadde planer om å begynne på lærerstudiet på Stord/Haugesund i høst. Disse planene legges nå på vent.

– Nå blir jeg ordfører på Tysnes i stedet!

Høyre med sine 24,4 prosent (+6,7) og Sp 19,5 (+9,1) gikk mest frem, mens Frp 9,0 (-8,2) og KrF 7,3 (-7,3) gikk mest tilbake. Ap er fortsatt største parti med sine 32,2 prosent (-0,2). Venstre fikk 4,3 og MDG 3,3 prosent av stemmene i kommunevalget 2015.

Har blitt framsnakket

– Har det vært tøffe forhandlinger?

– Vi har hatt en god tone gjennom hele forhandlingene og det føltes naturlig at vi skulle dra dette i land. Vi er en litt mindre kommune enn Bergen og Oslo og har fokusert på de lokale sakene vi brenner for. Jeg har hatt mange flinke folk rundt meg som har fremsnakket meg. Slik har vi skaffet oss tillit, sier Kleppe til NRK.

Han mener det nå blir viktig å gå raskt i dialog med næringslivet på Tysnes for å høre deres behov, og få planarbeidet på plass. Det blir viktig å finne tomter til hus og hytter. Eiendomsskatten blir også en viktig sak på Tysnes fremover.

Kleppe overtar ordførervervet etter Kjetil Hestad (Ap), som har sittet siden 2011. På Tysnes var det 68,7 prosent valgdeltakelse.