Hopp til innhold

– Det kommer dessverre til å gå galt i år også

Øyelege Nils Bull er bombesikker på at opp mot 20 personer også i år kommer til å få alvorlige øyeskader nyttårsaften. Nå krever han kursing for private som skal skyte opp fyrverkeri.

Øyeskade nyttårsaften 2016

ALVORLIG SKADE: Øyelege Nils Bull viser frem en av de alvorlige øyeskadene fra fjorårets nyttårsfeiring. Denne pasienten ble truffet i øyet da et effektbatteri gikk av for tidlig. Bull mener mange vil få skader også underårets nyttårsfeiring.

Foto: Dag Harald Andersen

– Så lenge vi i Norge har friheten til å gjøre dette akkurat slik vi pleier å gjøre det, er det enkel statistikk som sier at det kommer til å bli mellom ti og 20 alvorlige øyeskader også i år. Det vet vi, sier øyelege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus.

Hver 1. nyttårsdag siden midt på 2000-tallet har han vist frem bilder av ødelagte øyne som følge av fyrverkeri under nyttårsfeiringen.

Bull mener problemet med nyttårsfeiringen er at man gir fritak for at det generelle forbudet mot oppskyting av privat fyrverkeri.

– Rammene er de samme. Det som er forbudt blir lov, og da får vi også fulle folk som bruker fyrverkeri i store folkemengder. Det er en forferdelig dårlig kombinasjon. Da må det nesten gå galt. Det gjør det hvert år, og det kommer det nok dessverre til å gjøre i år også.

Innførte kurs for selgere

Bull mener det minste man burde kreve av privatpersoner som skyter opp fyrverkeri, er at de har tatt et kurs om hvordan det gjøres. Slike kurs blir innført i Sverige fra 2019.

– Hvis det skal være privat bruk bør de i alle fall ha blitt sertifisert, ha gjennomgått et kurs hvor de lærer å håndtere dette, og der det stilles krav om at de blant annet skal være edru og ha forsvarlige sikkerhetssoner rundt seg, sier Bull.

Nils Bull

BEKYMRET: Overlege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus ønsker seg i utgangspunktet et forbud mot all form for privat bruk av fyrverkeri, og i alle fall krav om kursing for privat oppskyting.

Foto: Privat

Etter at forbudet mot såkalte pinneraketter ble innført i Norge i 2008, har ikke Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB) og beredskap vurdert nye tiltak mot privat fyrverkeri.

– Vi innførte et obligatorisk kurs for alle som selger fyrverkeri. I tillegg er vi opptatt av at de som selger skal gi god veiledning til kjøperne. Men et kurs for privat oppskytning har vi ikke vurdert, sier Siri Hagehaugen, avdelingsleder i DSB.

– Forstår kritikken

Forbudet mot pinneraketter reduserte antallet skader med nærmere 70 prosent over natten. Øyeskader derimot, har ikke hatt samme nedgangen. Før 2008 lå antallet øyeskader på rundt 20 hvert år. Nå er tallet nede i 12–15.

– Det er klart dette er for mange, sier Hagehaugen.

Direktoratet har satset massivt på å få folk til å bruke beskyttelsesbriller.

– Vi ser at de som får disse øyeskadene ikke bruker beskyttelsesbriller. Derfor prøver vi å nå ut med budskapet om hvor billig forsikring det er å skaffe brillene, forklarer hun.

Siri Hagehaugen

VIL BESKYTTE: Siri Hagehaugen, avdelingsleder i DSB, sier de som får øyeskader av fyrverkeri ikke bruker beskyttelsesbriller.

Foto: DSB

– Øyelege Nils Bull mener det er like dumt å la private skyte opp fyrverkeri, som å la folk uten førerkort kjøre bil én dag i året, med promille. Hva tenker du om det?

– Jeg forstår jo kritikken hans langt på vei. Alkohol og fyrverkeri hører virkelig ikke sammen. Spørsmålet er hvor langt vi kommer med det holdningsskapende arbeidet, om vi klarer å nå ut til alle med budskapet om at de holder seg edru, at de planlegger oppskytningen og at de bruker beskyttelsesbriller, sier Hagehaugen.