Øyelege advarer folk mot bruk av fyrverkeri

På nyttårsaften kommer trolig mellom 10 og 20 mennesker til å skade øynene i forbindelse med bruk av fyrverkeri.

Øyeskade etter fyrverkeri

ALVORLIGE SKADER: Hvert år mister flere personer synet på grunn av fyrverkeri.

Foto: Nils Bull / Haukeland universitetssykehus

I fjor var det 13 personer som fikk øyeskader, fire av dem alvorlige. Ingen av dem brukte beskyttelsesbriller:

– Det dreier seg om skader som gir varig redusert syn. Alt fra litt plager og litt redusert syn til øyne som er helt ødelagt og der synet er borte for alltid, sier overlege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus.

Han har sett mange øyeskader på grunn av fyrverkeri opp gjennom årene, og viser frem et bilde der raketten har truffet på utsiden av øyelokket sånn at det er blitt en trykkbølge inn i øyet som i neste omgang har skapt en blødning i regnbuehinnen.

Fyrverkeriskader

ER BEKYMRET: Øyelege Nils Bull må hvert år behandle alvorlige øyeskader på Haukeland Universitetssykehus.

Foto: Mette Anthun / NRK

De som fikk øyeskader i fjor var alle menn mellom 18 og 50 år Ingen av dem brukte beskyttelsesbriller da de ønsket det nye året velkommen.

Ber folk bruk briller

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap, DSB, oppfordrer derfor alle til å bruke beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader.

– Ja, de fungerer jo som en mekanisk beskyttelse rett og slett. Briller gjør det ikke hundre prosent trygt de heller, men det er i hvert fall bedre enn ingen beskyttelse, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Cecilie Daae dsb fyrverkeri

BESKYTTELSE VIKTIG: Direktør Cecilie Daae i DSB sier briller kan redde synet til folk.

Foto: Knut Velsvik/Christian Kråkenes

Raketter med styrepinne forbudt

I flere år har det vært forbudt å skyte opp raketter med styrepinne i Norge. Det hindrer ikke nordmenn fra å kjøpe slikt fyrverkeri over grensen til Sverige.

– De aller fleste forholder seg likevel til regelverket og vet at det er ulovlig i Norge, sier kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollregion Øst.

Likevel blir det gjort beslag av ulovlig fyrverkeri hvert år. Senest onsdag ble det gjort et stort beslag ved tollstasjonen ved Svinesund.

– Alle typer fyrverkeri er forbudt å innføre til Norge, Det eneste som man fritt kan ta med over grensen er stjerneskudd, sier Wenche Fredriksen.

Wenche Fredriksen

– BARE STJERNESKUDD: Alt annet av fyrverkeri blir beslaglagt, sier Wenche Fredriksen i Tollregion Øst.

Foto: Rune Fredriksen / NRK