Overspisere lider i systemet

Tilbudet til pasienter som lider av overspising er mangelfullt og varierer. Samtidig er det stadig flere som ber om hjelp på grunn av lidelsen.

kjøleskap

Ukontrollert inntak av mat er et stort problem for mange.

Foto: Colourbox

Ifølge Anita Fjellstad, leder for senteret for spiseforstyrrelser (ROS), er det denne typen henvendelser som øker mest. Overspising defineres som ukontrollert inntak av store mengder mat.

LES OGSÅ: Anorektikere får skjelett som 80-åringer

Sammenlignes med rus

– Overspising utløser en form for rus. Men det et å overspise er skambelagt for mange. Det er vanskelig å stå frem med problemene, sier Fjellstad.

I motsetning til bulemikere og anorektikere er overspisere enn relativt ukjent sykdomsgruppere. ROS har likevel opplevd en økning på 15 prosent i antallet henvendelser fra denne gruppen.

LES OGSÅ: Dødssyk 20-åring kasteball i helsevesenet

Blir nedprioritert

Tidligere hadde Haukeland sykehus et tilbud til overspiserne. Nå er det de distriktspsykiatriske klinikkene som skal behandle pasientgruppen. Seksjonsoverlege Stein Frostad ved Haukeland sykehus innrømmer at behandlingstilbudet mange steder er mangelfullt.

– Budsjettrammene er trange. Når overspiserne er en uklart prioritert gruppe, blir det til at de ikke når opp, sier Frostad.

LES OGSÅ: - Ikke for mye fråtsing på julaften

Planlegger spisingen

Fellstad forteller at enkelte overspisere planlegger godt og kan spise i flere timer i strekk.

– Andre forteller at de plutselig opplever å «våkne» på kjøkkenet og finne ut at de har lagt i seg store mengder mat, sier Fjellstad.

LES OGSÅ: Selger seg for mat