Ifølge Anita Fjellstad, leder for senteret for spiseforstyrrelser (ROS), er det denne typen henvendelser som øker mest. Overspising defineres som ukontrollert inntak av store mengder mat.
LES OGSÅ:
Sammenlignes med rus
– Overspising utløser en form for rus. Men det et å overspise er skambelagt for mange. Det er vanskelig å stå frem med problemene, sier Fjellstad.
I motsetning til bulemikere og anorektikere er overspisere enn relativt ukjent sykdomsgruppere. ROS har likevel opplevd en økning på 15 prosent i antallet henvendelser fra denne gruppen.
LES OGSÅ:
Blir nedprioritert
Tidligere hadde Haukeland sykehus et tilbud til overspiserne. Nå er det de distriktspsykiatriske klinikkene som skal behandle pasientgruppen. Seksjonsoverlege Stein Frostad ved Haukeland sykehus innrømmer at behandlingstilbudet mange steder er mangelfullt.
– Budsjettrammene er trange. Når overspiserne er en uklart prioritert gruppe, blir det til at de ikke når opp, sier Frostad.
LES OGSÅ:
Planlegger spisingen
Fellstad forteller at enkelte overspisere planlegger godt og kan spise i flere timer i strekk.
– Andre forteller at de plutselig opplever å «våkne» på kjøkkenet og finne ut at de har lagt i seg store mengder mat, sier Fjellstad.
LES OGSÅ: