Delte bilder og videoer av barneovergrep på minnepinner

Det er ikke bare på «det mørke nettet» overgrepsmaterialet har blitt utvekslet i «Dark Room»-saken. Politiet har flere eksempler på fysiske møter og overlevering av materiale.

Minnepinne Dark Room

MINNEPINNE: En av minnepinnene som politiet har beslaglagt. Påskriften er «DARK ROOM» og «ULOVLIG».

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Minst 51 menn er så langt blitt siktet i operasjon «Dark Room». Det tilsvarer kun én prosent av det antallet brukerkontoer på overgrepsnettverkene politiet har klart å identifisere.

Blant de over 5000 brukernavnene kan det riktig nok skjule seg noe færre faktiske personer, for politiet har avdekket at flere av deltakerne har brukt mer enn ett brukernavn.

Men politiet har allerede varslet at innsatsen fortsetter, og at flere personer vil bli pågrepet.

Mens fire så langt er siktet for å ha utført egne fysiske overgrep mot barn, er de fleste siktet for oppbevaring og deling av bilder og filmer, etter å ha kommet i kontakt med likesinnede i ulike chatteforum.

– De diskuterer hvilke barn de liker, om de for eksempel liker dem fra null til tre år, eller ti til fjorten år. Og så ser vi at det sendes masse filer frem og tilbake, har etterforskningsleder Hilde Reikrås tidligere fortalt NRK.

Møttes for å se på overgrepsfilmer sammen

Men ikke alle bildene og filmene har blitt sendt over nettet. Politiet har så langt beslaglagt 150 terabyte, tilsvarende 35.000 DVD-plater, et de største beslagene av overgrepsmateriale i norgeshistorien. Noe av dette har blitt fysisk overlevert.

Fra det omfattende sakskomplekset, som NRK har fulgt over lengre tid, finnes det minst fire eksempler på personer som har møttes og overlevert overgrepsfilmer- og bilder til hverandre.

Begge eksemplene NRK kjenner til, har skjedd i Hordaland. Ved det ene tilfellet, møttes to menn i 30-årene allerede for flere år siden for å utveksle materiale. Da den ene ble pågrepet, fant de to minnepinner med til sammen over 50 bilder og 100 filmer med ulovlig materiale. Materialet inneholdt både seksuell omgang med dyr og med barn helt ned i spedbarnsalder.

Politiet mener disse to mennene både har møttes for å utveksle materiale, og se på bildene og filmene sammen. Mennene er ikke blant dem som har utført overgrep selv. En av dem er allerede dømt til fengsel i saken.

Janne Ringset Heltne og Hilde Reikrås

GROVT MATERIALE: Påtaleansvarlig Janne Ringset Heltne og etterforskningsleder Hilde Reikrås i operasjon Dark room forteller at mye av materialet som er beslaglagt er svært grovt.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Skal ha sendt minnepinner i posten

NRK kjenner også til at politiet har mistanker om at noen av de 51 har sendt og mottatt overgrepsmateriale på minnepinner i posten.

En av mennene, bosatt i Sogn og Fjordane, har i chat med andre bedt om «noe ungt», og om å få det tilsendt på minnepinne. Politiet mistenker også at han har sendt overgrepsmateriale til andre.

Bekrefter fysiske møter

Påtaleansvarlig Janne Ringset Heltne bekrefter overfor NRK onsdag at overgrepsmateriale har blitt delt utenfor internett.

– Vi vet at det er flere av de involverte som har møttes fysisk, og at det i disse møtene har blitt delt overgrepsmateriale. Disse møtene er en del av den løpende etterforskningen der det hele tiden vil dukke opp nye tall. Det jeg kan si nå er at det er flere som har møttes fysisk, sier hun.