Overgrepstiltalt: – Jeg var dum og naiv som ble tatt

BERGEN TINGRETT (NRK): Den overgrepstiltalte austevollingen innrømmer at han delte seksualiserte bilder av barn med mindreårige norske jenter, men benekter at han lurte dem til å kle av seg.

Bergen tingrett

Tirsdag forklarte den tiltalte austevollingen seg om nettovergrepene av de norske jentene.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Tirsdag fortsatte 66-åringen, som er tiltalt for nettovergrep mot 62 barn, av dem 42 norske jenter, med sin forklaring i Bergen tingrett.

I retten nektet den tiltalte for at han hadde lurt jentene til å kle av seg og sende seksualiserte bilder av seg selv til ham.

Ifølge tiltalen skal 66-åringen ha forledet jentene, som er helt ned i 9-årsalderen til sende ham bilder.

– Mitt mål var aldri å få bilder tilbake. Jeg presset dem aldri, hevdet den tiltalte.

Utga seg for å være gutt

Enkelte av forholdene i tiltalen er fra 2010, da mannen i en periode bodde i Danmark. Da skal han ha utgitt seg for å være en gutt i 16-årsalderen. I sin forklaring hevdet den tiltalte at filmene han delte den gang, var med voksne menn.

Men 66-åringen innrømmet at han hadde forledet tre av jentene til å kle av seg. En av dem var en 14 år gammel psykisk utviklingshemmet jente.

– Jeg ser at hun kan ha misforstått det jeg sa, uttalte han i retten.

Til en annen av jentene – en 10-åring skal han, ifølge utskrifter fra nettet, ha skrevet «Ta en ass shake uten truse».

– Ville bli sett

I likhet med mandagens forklaring, gjentok mannen at hensikten med kontakten var å se jentenes reaksjon når de så filmene.

– Målet mitt var å bli sett, men ikke å se, forklarte han.

I 2012 kom austevollingen ha kommet i kontakt med en filippinsk familie, og i løpet av 2015 bestilte han flere såkalte "showfilmer" av familien. Tirsdag innrømmet han at flere av disse filmene ble vist frem til norske mindreårige jenter.

Samtidig benektet han for at han hadde overlevert filmene til jentene.

– Jeg sendte dem aldri filene, men de kunne se det direkte på nettbrett eller telefon, sa han.

Dømt tidligere

Austevollingen er tidligere dømt for besittelse av overgrepsbilder. Like før han flyttet til Danmark i 2010, fant politiet store mengder seksualiserte bilder og filmer av barn. Aktor ville derfor vite hvorfor han bestilte overgrepsbilder fra Filippinene, og hvorfor han delte dette med norske jenter, når han visste at han kunne bli tatt.

– Jeg var dum og naiv. Jeg trodde ikke jeg ville bli tatt, sa den tiltalte.

Samtidig avviste han at han at det lå en seksuell motivasjon bak handlingene hans.

– Jeg var drevet av spenning.

Aktor i saken, statsadvokat Marit Bakkevik, sier at noen av filmene han delte med de norske jentene er filmer han bestilte fra Filippinene, mens andre filmer og bilder er hentet fra nettet.

Da politiet pågrep mannen i fjor sommer fant de enorme mengder bilder og videoer på adressene mannen disponerte.

– Det er beslaglagt over en million bilder. Det som er med i tiltalen er det som politiet mener er ulovlige bilder.

Ifølge tiltalen var han i besittelse av 166.084 bilder og 1476 filmer med overgrepsbilder i 2015.

I retten hadde tiltalte store problemer med å huske hva beslaget innhold, og sa at han ikke hadde sett igjennom beslagene.

Tiltaltes forsvarer, Gisle Didriksen, ønsker ikke å kommentere hva innholdet i beslaget er.

– Det kan vi ikke svare på i denne fasen av forhandlingen. Det blir gjenstand for vitneførsel senere.

– Mangler troverdighet

Ingrid Maria Holm Ellingsen, som er bistandsadvokat til en av de norske jentene, mener det er trist at tiltalte tilsynelatende konstruerer en forklaring.

– Det ser ikke ut til at han viser noen tegn til anger, eller at han påtar seg noen form for ansvar for det han har gjort, sier advokaten.

Hun følger saken på videolink, og mener den tiltalte mangler troverdighet når han sier at han ikke hadde noe seksuelt utbytte av nettovergrepene.

– Når man ser omfanget av dette, er det vanskelig å tro ham.

Hun mener også at han viser liten tegn til læring i og med at flere av overgrepene er begått etter at han sonet forrige dom for besittelse av overgrepsbilder mot barn.

Strafferammen for det mannen er tiltalt for er 20 års fengsel. Det er satt av tre uker til rettssaken. Onsdag vil aktor legge frem avhørene av de filippinske barna i retten.