Hopp til innhold

Norsk politiopprulling førte til overgrepsdom i Hollywood

En amerikaner bosatt i Hollywood er dømt i en omfattende overgrepssak som startet i Bergen.

«Harry» er nå dømt til 20 års fengsel etter at politi i Bergen og FBI jobbet sammen for å avsløre ham.

FBI fikk tips fra norsk politi

Mannen fra Hollywood var den første utlendingen norsk politi tipset om etter at det store nettverket ble avdekket. Utgangspunktet for opprullingen av nettverket var ekspolitimannen Johan Martin Vie som ble tatt som del av den omfattende ringen, der pedofile delte overgrepsbilder med hverandre.

Nettverket har hatt navnet «Lost Boy», og Vie-saken er en av de mest omfattende overgrepssakene som har vært avdekket i Norge. Bilder fra det samme nettverket som Vie var del av, dukket opp på «Harrys» datamaskin, og førte til at han ble dømt.

Startet med møte i Bergen

Det hele startet med at 15-åringen Martin Krossnes chattet med det han trodde var en jevnaldrende gutt på nett. De avtalte å møtes på Torgallmenningen på Bergen, men der traff Krossnes i stedet en mann i slutten av 30-årene.

Krossnes sa nei til å bli med mannen på et hotellrom, og tok i stedet kontakt med politiet.

Det hele startet med dette møtet i Bergen, forteller politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt.

– Det er jo tilfredsstillende at vi ser at det internasjonale samarbeidet har fungert veldig godt i denne saken, sier han til NRK.

Politisamarbeid i Romania, Brasil og Italia

Viesaken førte til en dom på ti års forvaring, og omfatter overgrep mot åtte gutter i Romania, tre i Brasil og sju i Norge. Guttene var i alderen fra 10–17 år.

To etterforskere fra Bergen var med da mannens leilighet ble ransaket i Hollywood i januar i 2009. Tre år senere er han dømt. «Harry»er den andre amerikaneren som blir dømt i saken, da en annen mann er dømt til 15 års fengsel i «Lost boy»-nettverket.

Politiet i en lang rekke land har vært involvert i saken.

– Etter den opprullingen vi hadde og det samarbeidet vi har hatt med politiet i Italia, Romania, USA og Brasil, er det en rekke personer i mange land som har blitt pågrepet, sier Krogvold.