Hopp til innhold

Over 500 fullvaksinerte har fått korona: – Ikke bekymringsfullt, sier FHI

Fullvaksinerte med symptomer blir likevel bedt om å teste seg. Smittevernoverlegen i Bergen er ikke bekymret, men ser med uro på unge som tror de er trygge etter den første vaksinedosen.

Tromsø setter koronavaksiner. Spesialsykepleier Elisabeth Thuve setter stikket her.

GOD EFFEKT: Koronavaksinene vi bruker i Norge beskytter bedre mot delta-varianten av viruset enn først antatt.

Foto: Veronica Turnage / NRK

Stadig flere nordmenn har fått stikket i armen. Over tre millioner er vaksinert med første dose, og nesten 40 prosent av oss er fullvaksinert. Vaksinasjonsprogrammet har altså ikke tatt sommerferie.

Av de 1,7 millionene som er fullvaksinert, har totalt 529 mennesker likevel fått påvist koronavirus.

Det viser FHI sin ukentlige rapport. Dette utgjør 0.03 prosent.

– Dette er forventet og ikke bekymringsfullt. Vaksinasjon beskytter ikke fullstendig. Derfor vil det bli noen smittetilfeller blant vaksinerte, men de tilfellene vil i hovedsak være lite alvorlige, sier Preben Aavitsland, professor og overlege ved FHI.

Preben Aavitsland

FORVENTET: – Dette er forventet, og ikke bekymringsfullt, understreker Preben Aavitsland, professor og overlege ved FHI.

Foto: epidemi.as

– Etter hvert som stadig flere er vaksinert, vil det også bli noen tilfeller blant vaksinerte. Men det er veldig lite smitte blant fullvaksinerte, og svært få alvorlige tilfeller. Dette er positivt. Det er nettopp derfor vi vaksinerer, forklarer han.

Selv om man som vaksinert skulle bli smittet, er risikoen for alvorlig sykdom betydelig redusert, understreker Aavitsland.

– Man blir mindre syk enn man ellers kunne blitt. Det viktigste formålet med vaksinasjon er å endre denne sykdommen fra en livsfarlig hendelse til en mild eller fraværende sykdom.

– Tar tre uker før du er beskyttet

Også i Bergen er det registrert tilfeller hvor fullvaksinerte er blitt smittet. Disse blir som regel mye mindre syke, bekrefter smittevernoverlege Egil Bovim.

– Ingen vaksine er 100 prosent effektiv, men det er ikke flere tilfeller enn forventet i en såpass stor by som Bergen.

Han har likevel en oppfordring:

– Får man symptomer, så skal man teste seg, selv om man er fullvaksinert.

Egil Bovim

HØYERE SMITTETALL I BERGEN: – Det viktigste tiltaket nå er at folk husker ekstra godt på å følge smittevernrådene nå i ferietiden siden økt mobilitet også gir økt smittefare, sier smittevernoverlege Egil Bovim.

Foto: Anne B. Vassbotn

Den siste uken har smittetallet i Bergen vært høyere enn foregående uker. Bovim forteller at det blant dem som nå har blitt smittet er noen som har fått sin første vaksinedose.

Han understreker at det må gå tre uker før man er beskyttet av den første dosen. Selv da kan beskyttelsen regnes med i lav grad. Først når man er fullvaksinert, er man godt beskyttet, ifølge ham.

– Det er altså ikke lurt å feire første vaksinedose med å gå rett ut og feste på en bar sammen med andre.

Fullvaksinerte har god beskyttelse mot delta-varianten

Tidligere denne uken skrev NRK at delta-varianten av viruset nå dominerer i Norge.

Preben Aavitsland understreker at det ikke har noen påvirkning på hvor mange fullvaksinerte som blir smittet.

– Beskyttelsen av fullvaksinasjon mot Delta-varianten er i samme størrelsesorden som mot tidligere varianter, altså rundt 90 %, forteller han.