Sunniva (20) ble hekta på jakt – flere kvinner blir jegere

MONGSTAD (NRK): Siden 2010 har det blitt over 20.000 flere kvinnelige jegere i Norge. Men når jaktsesongen starter, lar mange børsa ligge.

Sunniva Skeidsvoll på hjortejakt i 2018

FRELST: Sunniva Skeidsvoll er en del av den kraftige økningen i kvinnelige jegere de siste årene. Her er hun avbildet under fjorårets hjortejakt.

Foto: Privat

Sunniva Skeidsvoll (20) er blant flere tusen kvinner som har begynt med jakt de siste årene.

– Det var kanskje sett på som en maskulin greie før. Nå tror jeg det er blitt mer synlig og tilrettelagt for at også kvinner kan bli jegere, sier Skeidsvoll.

SSB-statistikk fra april viser at antallet kvinnelige jegere i Norge har økt fra 50.000 i 2010 til over 73.000 i dag. Det er en økning på 46,5 prosent.

– Hun skyter bedre enn de som har jaktet her i flere år, sier skyteleder Ole Eilertsen.

Det er ett år siden Skeidsvoll begynte å jakte, og hun er frelst. På skytebanen på Mongstad i Nordhordland finpusser hun på teknikken frem mot jaktsesongen.

Sunniva Skeidsvoll (20) er en den av den kraftige økningen av kvinnelige jegere.

HÅPER PÅ FLERE KVINNER: Sunniva Skeidsvoll utenfor skytebanen på Mongstad. Hun tror flere menn er blitt åpne for å inkludere kvinner i jakt.

Foto: Amund Karseth / NRK Hordaland

Vanskelig å komme inn

– Det er flere kvinner som tar jegerprøven, men ikke like mange som faktisk jakter, sier Kjell Sundfjord, som leder et hjortevald i Lindås i Nordhordland.

Han setter ord på noe statistikken fra SSB også påpeker: Det er et misforhold mellom hvor mange kvinner som tar jegerprøven og hvor mange kvinner som betaler jegeravgift. Jegeravgiften er en årlig avgift man må betale for å kunne jakte i Norge.

42 prosent av de mannlige jegerne betalte jegeravgift i fjor, mens 25 prosent av de registrerte kvinnelige jegerne gjorde det samme.

Leder for kvinneutvalget i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hordaland, Vibeke Bergesen, tror det er flere grunner til at så mange kvinner med jegerprøven lar børsa ligge når jaktsesongen starter.

– Det er vanskelig å få tilgang på jaktområder. I tillegg er det ofte godt etablerte jegere i de fleste jaktlagene, og da er det ikke alltid like lett å komme inn. Mange kvinner vil ofte være trygge på at de mestrer før de begir seg ut på jakt, forteller Bergesen.

Ser lyst på fremtiden

Bergesen er sikker på at flere kvinner vil involvere seg i jaktlag med tiden. Gjennom kvinneutvalget satser de for tiden stort på aktiviteter som skal gjøre det enklere å delta.

– Målet er å senke terskelen. Vi har lyktes med satsingen, men det kan selvfølgelig bli bedre. Vi ser at flere henger seg på når de ser hvor kjekt vi har det, og det har blitt en dominoeffekt.

Skeidsvoll har troen på at enda flere kvinner blir med på jakt.

– Det er noe som tar litt tid. Jeg har kanskje vært heldig å ha et jaktlag å gå til, men jeg tror at menn er blitt mer åpne for å inkludere kvinner i jakt også.

Kvinnelaget i NJJF Hordaland med oppløringsjakt på Hjort.

JAKTLAG: Vibeke Bergesen (nr. fire f.v.) leder kvinneutvalget i NJJF Hordaland. Her er de på opplæringsjakt i Jarlandsmarka i Samnanger.

Foto: NJJF Hordaland