Hopp til innhold

Over 20 bygninger ødelagt i storbrannen

Brannen som raste gjennom Lærdal i hele natt har lagt sentrum i ruiner. Politiet opplyser at 23 bygninger skal ha brent ned i brannen, og 90 personer er blitt behandlet på sykehus.

Brannen i Lærdal

Brannen i Lærdal sentrum startet litt før 23 lørdag kveld og raste gjennom hele natten.

Foto: Picasa / NRK

Spredningsfaren er søndag ettermiddag redusert i storbrannen i Lærdal, og det er ingen nye pågående branner. Det er fremdeles mye varme og røyk fra brannruinene.

Politiet sperret søndag av et område i Lærdalsøyri fordi de fryktet at flere gassflasker som tilhører en entreprenørbedrift kunne eksplodere.

Denne faren er nå avblåst.

Få de siste oppdateringene i Nyhetssenteret

Startet lørdag kveld

Den første meldingen om brann i et bolighus i Lærdal i Sogn og Fjordane kom klokken 22.54 lørdag kveld.

Kraftig vind i området skapte i løpet av kort tid en brann av enormt omfang. Brannvesenet vurderte en periode å knuse hus med gravemaskiner for å hindre brannen i å spre seg.

23.30 valgte kommunen å sette krisestab, og klokken 00.30 startet en storstilt evakuering av Lærdal sentrum.

– Det er en katastrofe. For dem som er på stedet, er det et inferno. Det er flammer og røyk overalt og kraftig vind som gjør situasjonen vanskelig, sa varaordfører og overlege Geir Berge Øverland i Lærdal søndag morgen.

23 bygninger brent ned

En rekke bygninger har brent ned som følge av brannen.

– Det siste tallet som vi har holdt på nå en stund - det hersker fortsatt noe usikkerhet rundt det - er 23 bygninger. 16 av disse er bolighus, sier pressevakt Nils Erik Eggen til NRK i en oppdatering like før klokken 16.00.

Tidligere på morgenen opplyste brannvesenet at tre av husene ligger i et verneområde, og ett av dem hadde status som fredet.

Bygningene i Lærdalsøyri er noe av det mest særegne som er av gammel tettstedsarkitektur i Norge. I alt 161 hus på Lærdalsøyri er vernet.

«Kommunen vil gjøre det vi kan for å gi best mulig omsorg og omtanke i denne vanskelige situasjonen. I tillegg må alle vise omsorg for hverandre. Vi vet at folk i Lærdal er flinke til å stille opp for hverandre», sier Lærdal-ordfører Jan Geir Solheim i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Brann i Lærdal

90 personer innlagt på sykehus

90 personer er innlagt på sykehus etter brannen. Til sammen 300 har vært til undersøkelse, opplyser kommunen.

– Heldigvis er ikke tilstanden alvorlig for noen av dem, men det har vært en travel natt på sykehuset og for helsepersonellet. Jeg er også glad for at vi ikke har fått meldinger om at liv er gått tapt, sier kommunikasjonssjef i Helse Førde Terje Ulvedal til NRK søndag morgen.

Politiet evakuerte i totiden hele Lærdalsøyri, der det bor rundt 300 mennesker. Beboerne ble evakuert til ulike mottak i Lærdal og til nabokommunen Aurland.

– Det som møtte meg da jeg kom ut i gata var gnistregn og en veldig tjukk røyk. Det er skremmende. Aldeles skremmende. Det er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme, forteller Rune Fardal.

Han ble selv evakuert fra området der brannen startet.

Totalt har Lærdalsøyri om lag 1.200 innbyggere.

Over 100 redningsmannskaper i arbeid

I pressemeldingen til Lærdal kommune skriver de at alt tilgjengelige mannskap har vært i funksjon siden kriseteamet ble satt. Over 100 innsatspersonell har vært i sving.

Mannskapene som deltar i slokkingen kommer i tillegg til Lærdal fra Årdalstangen, Øvre Årdal, Sogndal, flyplassen i Sogndal, Gol, Voss og Bergen. Dessuten er mannskaper fra Florø fløyet inn med helikopter fra Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Flammar under brannen på Lærdalsøyri

Politiet sier mellom 15 og 30 bygninger er ødelagt i brannen, men at tallet kan stige.

Foto: Picasa / NRK

Søndag morgen ba 110-sentralen i Sogn og Fjordane om å få et skogbrannhelikopter til slokkingsarbeidet, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Flyforbudssone

Politiet har opprettet flyforbudssone over Lærdal.

Droner – små førerløse fly – skapte problemer for helikoptre som var satt inn i Lærdal. Politiet måtte be folk få dronene ned fra luften.

Droner kan blant annet brukes til å fotografere fra luften.

– Det kan oppstå farlige situasjoner og kan utgjøre en fare for helikoptrene, sier Nils Erik Eggen, pressevakt ved Sogn og Fjordane politidistrikt til VG.

Strøm- og mobilnettet nede

På grunn av brannen er strømmen borte i Lærdalsøyri. I verste fall kan det ta flere dager før den er tilbake. Mobilnettet er også nede, og flyttbare mobilstasjoner er på vei. Det er uvisst når mobilnettet er oppe.

– At strøm -og telenettet er nede i Lærdal gjør kommunikasjon vanskelig for redningsmannskapene. Det jobbes med å fikse dette, sier politimester i Sogn og Fjordane, Ronny Iden, til NRK.

De 13 basestasjonene som Telenor har hatt i Lærdal sentrum er alle utbrent. Det betyr at både fastnett og mobilnett er nede.

Telenor ber folk la være å ringe i utrengsmål.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Alt som er att

Her er alt som er igjen av Telenors bygg i Lærdal etter brannen.

Foto: Arni Fjølsnisson

Arbeidet med sikringstiltak

Riksantikvaren bevilget i 2010 én million kroner til sprinkleranlegg for den vernede trehusbebyggelsen på Lærdalsøyri, som har stått i fare for å brenne ned. Men arbeidet med anlegget er ikke ferdig, skriver NTB.

Det dreier seg om unik trehusbebyggelse med 170 hus i et vernet område. Ordfører Jan Geir Solheim var på befaring med entreprenøren i forrige uke, i forbindelse med gravearbeider for å få systemene på plass.

– Arbeidet er ikke komplett. Enkelte hus er sprinklet innvendig, men jeg er usikker på om vannet er koblet til, sier ordføreren til Bergens Tidende.

Deler av Lærdal står på UNESCOs verdensarvliste, sammen med seks andre områder i Norge. Lærdal er med som en del av Vestnorsk fjordlandskap, blant annet med Bleia naturreservat.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Lærdal oversiktskart» i nytt vindu