Osen-saken etterforskes på nytt: – Jeg er glad og overrasket

Statsadvokaten sender saken om kidnapping av gallerieier Reidar Osen i retur til politiet for videre etterforskning.

Reidar Osen

KIDNAPPINGSSAK: Tidligere gallerieier Reidar Osen har vemtet tre år på en behandling, etter at han skal ha blitt kidnappet i 2015.

Foto: Eivind Fondenes / NRK

I desember 2015 ble Reidar Osen kidnappet utenfor galleriet sitt i Bergen og mishandlet av ukjente gjerningsmenn. Osen klarte å stikke av, men gjerningsmennene ble aldri tatt og saken ble henlagt.

Nå har statsadvokat Ellen Cathrine Greve besluttet at politiet skal se på saken på nytt. I en pressemelding skriver Greve at alvorlige sakstyper som dette skal gis prioritet.

– Vi mener at ytterligere etterforskning vil avklare en del forhold som står uavklart, sier Greve til NRK.

Ellen Cathrine Greve

BER OM NY ETTERFORSKNING: Statsadvokat Ellen Cathrine Greve har besluttet at politiet skal se på Osen-saken på nytt.

Foto: Elise Angell / NRK

Ble overrasket

Reidar Osen ble glad da han hørte om statsadvokatens beslutning.

– Jeg ble overrasket og det er veldig bra at noen har tatt tak i dette, sier Osen.

Han er langt fra fornøyd med politiets behandling av saken.

– At det skulle ta tre år er veldig beklagelig. Den effektive etterforskningstiden har vært minimal, og saken har lagt lenge uten at noen har løftet en finger, hevder Osen som nå ser frem til at politiet skal se på saken på nytt.

– Jeg håper nå at saken blir behandlet på en ordentlig måte, og helst ønsker jeg at Kripos, som er uhildet, skal ta den, sier Osen.

Ifølge Greve er det flere forhold ved saken som politiet bør se nærmere på. Mange personer er tilknyttet saken, og Greve sier politiet må være åpen for at det kan være enda flere.

Fire er siktet i saken nå. Mange av vitnene er av utenlandsk opprinnelse og har en løs tilknytning til Norge. På nåværende tidspunkt kan det ikke tas ut tiltaler. Det må ytterligere etterforskning til, sier Greve.

Fikk varsel om Osen-saken

I 2017 fikk politiledelsen i Bergen et varsel som gjaldt Osen-saken. Politimannen som varslet mente at sentrale etterforskningsskritt ikke ble fulgt opp og at konkrete spor ble liggende.

Les også: – Jeg fikk en pistol ned i halsen, så en del av kjeven knakk

I april i fjor ble saken oversendt til politiet i Sogn og Fjordane for ny gjennomgang.

– Dette hadde ikke skjedd om min klient ikke hadde varslet. Han har kjempet i tre år for at politiet ikke skulle slippe tak i saken, og kampen har hatt store personlige konsekvenser for min klient, sier advokat Birthe Eriksen, som representerer varsleren i saken.

– Dette er en foreløpig seier, sier Eriksen.

Politiet: – Tar noe selvkritikk

Ida Melbo Øystese, visepolitimester i Vest politidistrikt, er ikke overrasket over statsadvokatens beslutning.

– Denne saken har vært krevende og vi har brukt langt tid. Det er fortsatt mange løse tråder. Med et slikt bakteppe kan jeg ikke si at det var uventet, sier Melbo Øystese.

Tar politiet noe selvkritikk i denne saken?

– Det er riktig av oss å ta noe kritikk på at vi har brukt veldig lang tid. Samtidig bruker vi kreftene våre på fullføre etterforskningen. Når saken er over vil vi gjøre en grundig evaluering og komme tilbake til ting vi eventuelt kunne gjort annerledes, sier hun.

Melbo Øystese lytter til kritikken fra Osen.

– Jeg forstår at Osen synes det er vanskelig at politiet ikke kom nærmere en løsning og er kritisk til at vi har brukt lang tid på å etterforske saken. Når saken er avgjort, må vi sette oss ned å gå gjennom hvert enkelt element, sier Melbo Øystese.

Ida Melbo Øystese

EVALUERING: Ida Melbo Øystese, visepolitimester i Vest politidistrikt, sier politiet vil gjøre en grundig vurdering av sin håndtering av Osen-saken når den er avsluttet.

Foto: Elise Angell / NRK