Hopp til innhold

Tysnes sier nei til Os og Fusa

Os of Fusa kommune har sagt ja til å gå videre med planene om sammenslåing av kommunene. Tysnes sa nei.

Tysnes

SIER NEI: Tysnes kommune har sagt nei til å gå videre med planene om storkommune med Os og Fusa. Ordføreren er skuffet over beslutningen. Bildet er fra Våge på Tysnes.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

Med 13 mot 8 stemmer sa kommunestyret i Tysnes i går kveld nei til å slå seg sammen med Os og Fusa. For Tysnes-ordfører Kåre Martin Kleppe (H) er dette et nederlag.

En skuffet ordfører

– I går var jeg litt skuffet, sier Kleppe.

Ordførar Kåre Martin Kleppe

SKUFFET: Tysnes-ordfører Kåre Martin Kleppe (H) er skuffet over at kommunestyret ikke vil gå videre med planene sammen med Os og Fusa.

I denne omgang stemte et ekstraordinært kommunestyre om Tysnes skulle gå videre til en informasjonsrunde med folkemøter, innbyggerundersøkelser og meningsmålinger. Kleppe er skuffet over at kommunestyret trakk Tysnes ut av storkommuneplanene før runden i juni.

Han mener det er flere grunner til at flertallet i Tysnes ikke vil gå videre med dette.

– Man blir litt liten og avstandene blir store. Den største frykten er om det vil bli vanskelig å få en politisk påvirkning fra Tysnes sin side, sier Kleppe.

– Stemmen vår utad blir svakere

Ordføreren, som har jobbet for en kommunesammenslåing er redd kommunens stemme utad vil bli svak opp mot nabokommunene.

– Ren økonomisk klarer vi oss helt greit alene. Men hvis vi ser det i sammenheng med regionsreformen som kommer etter hvert, så ser jeg at vi blir litt små inn i framtiden.

– Nå kan det være det blir en del storkommuner rundt Tysnes. Kan det bli et problem?

– Ja, jeg ser på det som et problem. Jeg tror stemmen vår utad blir svakere hvis vi får større og sterkere kommuner rundt oss, sier han.

Siste ord er ikke sagt

Kleppe tror denne diskusjonen er avsluttet på Tysnes, men bare i denne omgang.

– Men jeg er ikke i tvil om at disse spørsmålene vil komme opp igjen i framtiden, om ikke så mange år, ga da må vi ta nye vurderinger. Da er det ikke sikkert det er like frivillig, sier han.

Selv om Kleppe var for en kommunesammenslåing respekterer han nå vedtaket kommunestyret har gjort, og fokuserer nå på jobbe for at Tysnes skal stå sterkt alene.

– Ikke overraskende

I Os har et enstemmig kommunestyre sagt ja til å fortsette prosessen mot sammenslåing av kommunene Os, Fusa og Tysnes.

– Etter litt styr i forrige uke med signaler om at man egentlig ville hoppe av hele prosessen, så er jeg nå lettet over at vi nå får en ryddig og god prosess. Alle tre kommuner har hatt gode kommunestyremøter, sier Søviknes.

Terje Søviknes

RYDDIG OG GOD PROSESS: Ordfører i Os Terje Søviknes (Frp) er veldig fornøyd med at både Os og Fusa har stemt for å gå videre med planene om kommunesammenslåing.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Han mener det er viktig og respektfullt at innbyggerne i alle tre kommuner blir hørt i prosessen videre.

– Hva tenker du om at Tysnes sa nei til å gå videre?

– Helt overraskende var det ikke, men jeg synes det er litt synd, sier Søviknes.

Onsdag vedtok også et enstemmig kommunestyre i Fusa også å fortsette prosessen.