Hopp til innhold

Ordfører reddet fra eksklusjon

Sentralstyret i Arbeiderpartiet har gitt Kvam-ordfører Astrid F. Selsvold medhold i anken av Kvam Ap sitt eksklusjonsvedtak. Selsvold selv er glad og lettet.

Astrid Selsvold

KAN BLI EKSKLUDERT: Kvam-ordfører Astrid Selsvold.

Foto: NRK

– Sentralstyret gir Astrid F. Selsvold og Even Øyri medhold i sin anke av Kvam Ap sitt eksklusjonsvedtak i medlemsmøte 22. juni 2009. Kvam Ap sin eksklusjon av Astrid F. Selsvold og Even Øyri oppheves, skriver konstituert informasjonssjef Pia Gulbrandsen i Arbeiderpartiet i en pressemelding.

– En førjulsgave

Ordfører Astrid F. Selsvold uttrykker lettelse og glede etter å ha fått referert vedtaket.

– Dette er som en førjulsgave.

Selsvold understreker at hun ikke har drevet lobbyering før sentralstyremøtet. Hun mener likevel at avgjørelsen er viktig for lokalpolitikken i Kvam

– Hadde vi fått en ordfører uten partitilknytning, ville det blitt vanskeligere å få satt lokale saker på dagsorden. Jeg ville manglet et parti å jobbe inn mot, sier hun.

Saken ble utsatt

Kvam-ordførerens fremtid skulle opprinnelig avgjøres på sentralstyrets møte mellom klokken 1515 og 1715 i går, men dette ble utsatt på grunn av sykdom.

Bakgrunnen for eksklusjonssaken er at Selsvold stemte for å legge ned ungdomsskolen i Norheimsund og flytte elevene til Øystese.

Sjelden sak

Ifølge driftssjef Roar Thun i Arbeiderpartiet, er det svært sjeldent sentralstyret behandler slike eksklusjonssaker.

- Såvidt jeg husker, er dette første gang på 17 år at vi behandler en eksklusjonssak av denne typen, sier han.

Stemte for nedlegging

Det var på et heradsstyremøte i mars i år, at Selsvold og en partifelle ga stemmene som vippet flertallet over til nedlegging av ungdomsskolen i kommunesenteret.

Men dermed gikk de også mot det lokale partiprogrammet og den viktigste løftet i valgkampen.

Forventer støtte

Lokallaget i Arbeiderpartiet ekskluderte de to partifellene, og nå forventer lokallagsleder Sveinung Vestbø at Jens Stoltenberg og det mektige sentralstyret godkjenner vedtaket.

- Hvis de ikke blir ekskludert, er det et klart signal om at både partiprogram, valgkamp og sånt kun er retningsgivende, og at hver enkelt selv kan vurdere hva de vil forholde seg til, sier Vestbø.

Omstridt i Kvam

Folk fra Nordheimsund NRK snakket med, håper Arbeiderpartiet ekskluderer de to.

- Når en går til valg på et program, da skal en følge programmet. Det er jo dette Arbeiderpartiet er flinke til, sier en kvinne.

Men kvemminger som ikke er fra Nordheimsund eller Øystese, har problemer med å forstå konflikten.

- De har jo en kanonfin skole i Øystese, og den bør brukes, kommenterer en annen kvinne til NRK Hordaland.

Astrid Selsvold ønsker seg ikke å uttale seg til NRK Hordaland før saken har vært behandlet i sentralstyret.