Ordfører langer ut mot KS: – De har ikke lyttet til lærerne. Derfor er det streik

Ordfører John Opdal (H) mener KS må ta all skyld for lærerstreiken.

John Opdal Odda

KRITISERER KS: Ordfører John Opdal (H) i Odda har et samlet kommunestyre bak seg i kritikken av KS (arkivbilde).

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Allerede i mars sendte et samlet kommunestyre et brev til KS der de rådet organisasjonen til å droppe kravet om mer tilstedeværelse på skolen for lærerne. Når streiken nå er et faktum, mener Odda-ordføreren det utelukkende er KS sin feil.

Dette er en støtte til lærerne som er i streik.

John Opdal

– KS sine krav var ikke riktig overfor lærerne. Nå ønsker vi å presisere uttalelsen vi kom med i mars, sier Opdal til NRK.

I et brev stilet til arbeidsgiverorganisasjonen i går, skriver Opdal følgende:

«Ledelsen i KS har dessverre ikke lyttet verken til lærerne og deres organisasjoner eller til rådet fra et enstemmig kommunestyre i Odda. Derfor er det blitt streik i den norske skolen».

Flere kommuner kritiserer KS

Kommunestyrevedtaket kom i stand etter initiativ fra partiet Rødt. Også flere andre kommuner har stilt spørsmål ved KS sitt mandat i forhandlingene, og har stilt seg på lærernes side i streiken.

I forrige uke gikk ordføreren i Stavanger ut og ba KS «gi opp».

– Vi frykter at den pågående streiken raskt kan ha som konsekvens at vi skal få utfordringer både med å beholde lærene og ikke minst rekruttere nye, sa gruppeleder for Høyre i Stavanger bystyre, John Petter Hernes, til NRK.

Odda kommunestyre skriver i sitt brev at de er «bekymret for at en svekkelse av den sentrale avtalen kan føre til større ulikhet og økt byråkratisering i den norske skolen».

– Dette er en støtte til lærerne som er i streik, sier Opdal.