Opposisjonen stopper bostøtte-kuttet

Sosialbyråd Eiler Macody Lund (Frp) vil frata bergenserne bostøtten, og i stedet gi dem sosialhjelp. Det får han neppe lov til.

Eiler Macody Lund snakker med NRK

FORESLÅR Å FJERNE BOSTØTTEN: Sosialbyråd i Bergen, Eiler Macody Lund (Frp).

Foto: Jon Bolstad / NRK

Lund foreslår å fjerne den kommunale bostøtten, og i stedet gi sosialhjelp til de av de 1.017 husstandene det gjelder som trenger det.

LES MER: Foreslår å sende flere på sosialstøtte

Marte Mjøs Persen

KRITISK: Marte Mjøs Persen (Ap).

Foto: Thomas Anthun Nielsen / NRK

Men Frp-byråden kan trolig se langt etter de åtte millionene han regner med å kunne ta inn på omleggingen.

– Dette rammer de i byen vår som har minst å rutte med fra før, på en utrolig uheldig og urettferdig måte, sier Marte Mjøs Persen (Ap).

– Vi er bekymret for hvor mye enkeltmennesker vil få kuttet i sin inntekt som følge av dette, sier Julie Andersland (V).

Også KrF er skeptiske til forslaget. Dermed kommer opposisjonen med godt nytt til kommunens eget botreningssenter, som også er svært kritiske til forslaget.

– Vil miste 3.000 kroner

Leder Siv Myking har regnet seg frem til at personer som ved en statlig regelendring allerede i februar i år opplevde et kutt, nå kan et nytt kutt på 3.000 kroner i måneden.

– Vi snakker om personer i 30-årsalderen som kanskje skal bli sosialhjelpsmottakere til de blir 67 år, sa Myking til NRK tirsdag.

Sosialbyråden mener forslaget er nødvendig for å sikre en bærekraftig boligpolitikk.

– Kommunen tar vekk en rett, men om vi ikke gjør dette, så er det ingen insentiver for at folk skal komme seg i fast jobb, har Lund uttalt.

Kan få flertall senere

Julie Andersland

SKEPTISK: Julie Andersland (V).

Foto: NRK

Bergen kommune har fra før vanskelig økonomi, som grunnet lav skatteinngang sannsynligvis vil bli ytterligere forverret i løpet av året.

– Vi skal være med på å finne steder å kutte. Men vi kan ikke la alle kuttene gå ut over dem som har minst i samfunnet vårt fra før, sier Mjøs Persen.

Men selv om Lund ikke får støtte for forslaget nå, kan han få flertallet med seg, med støtte fra KrF og Venstre, med et revidert forslag.

– Det kan være det er fornuftig å gjøre tilpasninger i bostøtten. Men slik det fremgår av denne saken, så klarer ikke vi å lese oss frem til hvorfor det bør gjøres, sier Andersland.