Hopp til innhold

Oppdrettere beskylder forskere for juks i lakselus-studie

Sjømatnæringen mistenker Havforskningsinstituttet for juks i forskningen på lakselus. – Helt usaklige og grove påstander, sier instituttet.

Laksefella i Guddalselva

KRITISK: NSL har bedt Fiskeridepartementet gå gjennom flere forskningsresultat fra arbeidet som ble gjort her i Guddalselva i Kvinnherad.

Foto: Havforskningsinstituttet

Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) har sendt en omfattende bekymringsmelding til Fiskeriministeren om forskning gjort på Havforskningsinstituttet.

De kommer med en rekke beskyldninger og spørsmål rundt studier av lakselus gjort i Guddalselva i Kvinnherad.

– Forskningen er ikke så bra som den burde ha vært. Vi finner veldig mange uregelmessigheter som vi har gjort rede for i et skriv til departementet, sier fagsjef i NSL, Frode Reppe.

NSL mener blant annet at Havforskningsinstituttets studier både kan ha skadet den ville bestanden i elven, og gitt et falskt bilde av at lakselus fra oppdrett gir nedgang i villfisk.

– Vi føler at Hardangerfjord-oppretterne urettmessig har fått skyld for at den genetiske egenarten til laksen i Hardangerfjorden er ødelagt. Det er vanskelig å forstå hvorfor det blir gjort av en så stor og velrenommert institusjon som Havforskningsinstituttet er, sier Reppe i NSL.

Sissel Rogne

– USAKLIG: Sissel Rogne, direktør i Havforskningsinstituttet, mener påstandene mot forskningen er usaklige.

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

Vil få slutt på beskyldninger om ulovligheter

– At vi jusker med forskningsdataene våre, er helt usaklige og grove påstander. Slik skal man ikke slenge rundt seg uten å dokumentere det, sier direktør ved Havforskningsinstituttet, Sissel Rogne.

– Vi har ingenting imot å bli sett i kortene, enten det er nasjonalt eller internasjonalt, vi vil bare få en slutt på beskyldningene om ulovligheter, sier Rogne.

Opplever dere oppdrettsnæringen generelt så kritisk til deres forskning som det som kommer til uttrykk her?

– Det er to måter å operere på. Den ene er å bruke alle metoder til å diskreditere og beskylde folk for uhederlige hensikter, kontra det at man forsøker å jobbe for at næringen skal bli mest mulig lusefri, sier Rogne.

Legitimt å stille spørsmål

Frode Reppe Frøya Arbeiderparti

REAGERER: Frode Reppe, fagsjef i NSL, mener de må reagere på den minste mistanke.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

NSL, som organiserer små og mellomstore bedrifter, setter spørsmålstegn ved om Havforskningsinstituttet har innrettet forskningen for å gi et negativt bilde av oppdrettsnæringens effekt på villfisk.

– Vi har ikke designet forskningen med det som hensikt. Vi har fått vel så mye kritikk for at vi ikke er kritiske nok til industrien også, sier Rogne fra Havforskningsinstituttet.

NSL har bedt Fiskeridepartementet engasjere et uavhengig ekspertpanel til å vurdere Havforskingsinstituttets forskning i Guddalselva. Havforskninginstituttet har på sin side invitert SNL til å dokumentere sine påstander, men NSL har avslått å møte forskerne.

– Det er helt legitimt å sette spørsmålstegn ved vår forskning på faglig grunnlag, men det er ikke akseptabelt å komme med alle disse grove insinuasjonene, og samtidig ikke ville møte oss. Vi vil gjerne finne fram til hva er det som er misforståelser, hva som er reelle uenigheter, og hva som bare er grunnløse beskyldninger, som ikke blir dokumentert, sier Rogne.