Hopp til innhold

– Det gjør veldig vondt å ikke kunne gi barna våre store flotte gaver, slik som vennene får

Når familien på fem har vært samlet til julemiddag, har menyen flere ganger vært pizza Grandiosa.

Fattig

FLERE LEVER I FATTIGDOM: – Vi har hatt utallige politikere som har lovet å utrydde fattigdom i Norge. Jeg har ikke sett at det har skjedd noe der, sier en anonym trebarnsfar til NRK.

Foto: Per Vidar Raunholm / NRK

– Når du er oppvokst med skikkelig julemiddag som pinnekjøtt, blir det veldig stusslig og trist med Grandiosa, sier en anonym trebarnsfar fra bergensområdet til NRK.

Fra å ha en godt betalt jobb ble han syk. Det førte til at familiens inntekt falt dramatisk. Etter at faste utgifter som husleie og strøm er betalt, sitter familien igjen med mellom 2000 og 2500 kroner å leve av hver måned.

– Fra minstemann får vi ofte spørsmål om hvorfor vi ikke bor i like stort og fint hus som vennene hans. Men da får han det enkle svaret at sånn er det bare. Det er ingen klaging til oss foreldre på situasjonen. Det er hverdagen, forteller han.

Ble beskyldt for svindel

I håp om å berge julen 2015 la han sammen med konen ut en annonse på finn.no, der de åpent fortalte om sin dårlige økonomi, og spurte om noen hadde leker billig til salgs. Selv om de måtte tåle anklager om tigging, snylting og svindel, var også den positive responsen overveldende.

– Det hjelper oss utrolig mye, og jeg ser lysere på årets jul. Det blir ikke en jul i luksus, men det blir en jul med julemat på bordet, og noen gaver under treet, forteller barnefaren, som syns det vært alt annet enn enkelt å stå fram som fattig.

– Det er skamfullt å være fattig i Norge. Enkelt og greit. Du føler deg litt mindre verd enn alle de andre. De fleste på et slikt kjøpesenter som her, virker fornøyd og glad og ser ut til å ha penger til å gå i de butikkene de vil. Der vi bruker mye tid på å bekymre oss for om vi har nok mat på bordet og får betalt alle regningene, kunne vi brukt tiden på mer positive ting, sier han.

– Antallet fattige familier vil øke

Mads Ivar Kirkeberg

– BLIR FLERE FATTIGE: Seniorrådgiver Mads Ivar Kirkeberg i SSB tror antall barn i familier med lav inntekt, vil øke.

Foto: SSB

Antallet fattige barnefamilier i Norge øker.

I 2013 var det over 84 000 barn som levde under den definerte fattigdomsgrensen. Det var 6000 flere enn året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Ingenting tyder på at tallet skal gå ned med det første.

– Slik utviklingen ser ut nå, med den innvandringen vi har, så vil nok antall barn i lavinntektsgruppen øke noe, sier seniorrådgiver Mads Ivar Kirkeberg i SSB.

Kirkeberg mener manglende tilknytning til arbeidslivet er den viktigste grunnen til at antall fattige barnefamilier øker.

– I tillegg kan manglende oppjustering av barnetrygden være en årsak til at det er blitt flere i lavinntektsgruppen, mener han.