Camillas høytlesning skal spre leseglede blant barn og unge

STORD (NRK): Et nytt leseprosjekt skal få flere unge i Hordaland til å bli glad i bøker på nynorsk. – Nynorsk litteratur går kanskje under radaren.

høytlesing

NYNORSKBØKER: Lesegleder Camilla Ruhs synes det er viktig at voksne leser høyt for barn. – Så man kan snakke sammen om fortellingen og opplevelsene rundt det.

Foto: Linn Nyrvik

– Det er viktig at man leser høyt for barn. Særlig kanskje for dem som ikke leser så bra selv ennå, sier Camilla Ruhs.

Camilla Rohs

NYTT TILBUD: Camilla Ruhs har vært lesegleder siden midten av september, og gikk et kurs før hun startet.

Foto: Linn Nyrvik / NRK

Prosjektet «Lesegleder» er en helt ny satsing som startet på skoler på Vestlandet denne høsten.

En «lesegleder» er en bokelsker som ønsker å spre inspirasjon til barn og unge om nye nynorskbøker. Og Camilla Ruhs er en av 15 kursede lesegledere i Hordaland fylkeskommune.

Viktig å spre engasjement for nynorsk

Tanken om å ha høytlesing med norsk litteratur startet på Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger. Der tilbyr de høytlesing på både bokmål og nynorsk.

Men initiativet om å spesialisere seg på barn og ungdomslitteratur på nynorsk kommer fra Nynorsksenteret. De samarbeider med fylkesbibliotekene i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane.

barn

TROLLERI OG BØKER: Barna på Langeland skule fikk både tryllekunster og høytlesning.

Foto: Linn Nyrvik

– Det er viktig å lese høyt fra nynorskbøker siden den litteraturen kanskje går under radaren. Disse nye leseglederne er en fin måte å vise det frem på, sier Vanja Øyrås, rådgiver på Hordaland fylkesbibliotek.

Vanja Øyrås

GRATIS: – Lesegleder kommer gjerne ut til steder der folk vi høre om nynorsk barne- og ungdomslitteratur, og arrangøren betaler kun for transport, sier Vanja Øyrås.

Foto: Linn Nyrvik / NRK

– Vi startet gledersamarbeidet for to-tre år siden med Sogn og Fjordane. Vi så en stor interesse for dette, og derfor starter vi nå også i Rogaland og Hordaland, sier Torgeir Dimmen fra Nynorsksenteret.

– Den gode nyheten er at dette tilbudet er helt gratis å bruke, sier Øyrås.

Å få besøk av en lesegleder kan blant annet innebære høytlesing, tryllerier, teater, tips om barne- og ungdomsbøker på nynorsk og morsomme fremførelser. Det kan også fungere som et bånd mellom barn og foreldre eller barn og lærer.

– Håpet er at dette prosjektet skal spre seg videre til resten av landet, sier Dimmen.

høytlesing
Foto: Linn Nyrvik

Leseglederne besøkte femtetrinnet

Lesegleder Camilla Ruhs besøkte i forrige uke to femtetrinn på Langeland skole på Stord.

– Jeg valgte å begynne med en faktabok om hekser, siden det nettopp hadde vært halloween. Og så leste jeg høyt fra boka «Ollis» av Ingunn Thon. Forhåpningen var at historien skulle fange barna på samme måte som den fanget meg.

Barna var godt fornøyde med den 30 minutter lange opplesingen.

– Det var gøy å høre på, hun hadde mye innlevelse og sånn, sier Victoria Larsen (10) etter forestillingen.

– Det var kjempekjekt, og det var mange bøker som hørtes veldig gode ut. Jeg syntes det var kjempebra, sier Lea Marie Gram Nygård.