Hopp til innhold

Nytt kroppsideal gjør det verre å ta doperne

Kroppsidealet «slank, men sterk» har økt aksepten for doping blant ungdom på treningssentrene. Antidoping Norge sier endret stoffbruk gjør at mange av de nye doperne ikke blir tatt.

Treningssenter

STØRRE AKSEPT: – Doping har blitt mer akseptert blant den vanlige 20-åringen på et treningssenter, sier Lauritzen.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Onsdag ble 23 menn pågrepet hjemme og på treningssentre i bergensområdet, siktet for bruk og salg av anabole androgene steroider. Politiet hadde planlagt aksjonen i lang tid, og gjorde en rekke beslag.

Men omfanget sjokkerer på ingen måte Antidoping Norge.

– Jeg vil ikke si at dette er overraskende. For oss er det mye som tyder på at dopingbruk er et økende problem over hele landet, sier Fredrik Lauritzen, avdelingsleder for forebygging og folkehelse i Antidoping Norge.

De opplever at politiet har intensivert jakten på doperne, og tror det henger sammen med lovforbudet mot steroider fra 2013.

– Og så knytter nok politiet i større grad enn før doping til annen alvorlig kriminalitet, mener Lauritzen.

Beslag narko-aksjon i Bergen

GIKK TIL AKSJON: Her er noe av beslaget politiet i Hordaland gjorde onsdag kveld. 23 menn ble pågrepet.

Foto: Politiet

– Henger sammen med kroppsfokus

Og økt innsats og etterforskning må til dersom man skal få bukt med dopingbruken. Ifølge Antidoping Norge har endrede kroppsidealer nemlig gjort det vanskeligere å oppdage bruk. Nå kan selv ikke en trent dopingjeger bare se på folk at de doper seg.

Det at det finnes så mange som flere hundre ulike typer anabole androgyner, i tillegg til andre typer stoffer med fettforbrennende og muskelbyggende effekt, gjør også jobben verre.

Fredrik Lauritzen

Fredrik Lauritzen, avdelingsleder for forebygging og folkehelse i Antidoping Norge.

– Det er vanskeligere å oppdage bruk enn før. Det skyldes at kroppsidealet har endret seg de siste 15-20 årene. Nå skal man ikke være så kraftig og ha så store muskler som tidligere, man skal være slank og muskuløs. Våre informanter forteller at de som doper seg har begynt å bruke andre doser og andre preparater, som har en litt annen virkning. Derfor er det nok mange som går under radaren både hos politiet og oss, sier Lauritzen.

– Mye mer akseptert blant unge

– Så det har vært en dreining av bruk fra de store muskelbyggerne til «vanlige» treningssenterkunder?

– Ja, du finner til en viss grad fortsatt store muskelbyggere som doper seg, men vi oppfatter at det er blitt mer vanlig blant vanlig ungdom som er opptatt av kropp. Det har blitt mye mer akseptert blant den vanlige 20-åringen på et treningssenter, sier Lauritzen.

Endringen gjør det vanskelig å slå fast om dopingbruken har økt i omfang de siste årene. Men Antidoping Norge mistenker at det er tilfelle, fordi kroppsfokuset øker.

– Dette henger nok tett sammen med det fokuset vi har på kropp i samfunnet. I dag starter veldig mange unge tidlig å trene på treningssentre, noe som i og for seg er veldig positivt. Men så er det jo noen som velger å ta snarveier, med alle de negative konsekvensene det har, sier Lauritzen.

Gikk etter «forbildene»

Politiet i Hordaland gikk bevisst etter personer de frykter kan påvirke unge til å bruke doping.

– Personene vi pågriper er valgt ut fordi de fremstår som rollemodeller i bodybuilding- og fitness-miljøer. Noen av dem er også trenere, sa visepolitimester Olav Valland til NRK onsdag kveld.

Lauritzen og kollegaene på forebyggingsavdelingen jobber i hovedsak opp mot unge og personer i yrkesgrupper som kommer i kontakt med anabole steroider, for eksempel ansatte på treningssentre og helsesøstre, og informerer om bivirkningene.

– For ungdom handler det om å påvirke holdningene til dopingbruk, og gi dem økt kunnskap om de negative sidene ved det, sier Lauritzen.