Hopp til innhold

Nytt bresenter skal følge med på Folgefonna

Et nytt bresenter skal lokke turister og forskere til Rosendal og områdene rundt Folgefonna. Blant annet skal senteret følge med på breens utvikling. – Et løft for hele folgefonnregionen, sier prosjektansvarlig.

Det nye bresentret i Rosendal skal følge med på Folgefonna, og se hvordan breen utvikler seg.

FOLGEFONNA: Det nye bresentret Folgefonnsentret skal blant annet følge med på hvordan Folgefonna utvikler seg.

Det nye sentret har en prislapp på 30 millioner kroner og blir et bygg på om lag 700 m² Nå har prosjektansvarlig for Folgefonnsentret, Magne Øyre, fått finansieringen i boks og har signert byggekontrakt på prosjektet.

Skal overvåke breen

Jostein Bakke

FØLGER MED: Jostein Bakke er en av dem som følger med på hvordan Folgefonna utvikler seg.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Klimaforsking blir et hovedtema i Folgefonnsentret. Både Havforskninginstituttet og Bjerknessenteret får en stor rolle i arbeidet som skal gjøres i det nye sentret.

Jostein Bakke er professor ved Bjerknessentret og forklarer til NRK hvordan de følger prosessene i området.

– Vi følger vannet fra det faller ned som nedbør fra Folgefonna, gjennom isen, ut gjennom vassdragene, ned i fjorden. Så ser vi på fjorden og det den har å tilby av liv og prosesser, sier han.

Hva skjer i fremtiden når breen blir mindre? Hvor renner vannet? Hva blir avrenningen? Hvor mye vann kan vi regne med fra Folgefonna om 100 år?

Jostein Bakke, professor ved Bjerknessentret

Til slutt kommet vannet tilbake til Folgefonna. Det er viktig for alle kommunene rundt, som påvirkes av det som skjer på Fonna, forklarer Bakke.

– Et prosjekt vi holder på med nå er å kartlegge hvordan landskapet skal se ut under isen. Hva skjer i fremtiden når breen blir mindre? Hvor renner vannet? Hva blir avrenningen? Hvor mye vann kan vi regne med fra Folgefonna om 100 år?

– Dramatiske endringer

Det nye senteret skal blant annet forklare hvorfor breen har forandret seg. I 1890 lå den nede på 450 m.o.h. og var siste del av den lille istiden. Mye har endret seg siden den gang.

– I dag ser vi dramatiske endringer. Det er noe av det vi vil formidle og følge med på i Folgefonnsentret.

Folgefonna i 1890

STOR FORANDRING: Breen i 1890.

Foto: Arkiv

– Vi vil blant annet ha målestasjoner oppe på breen som sender klimadata ned igjen så vi kan se hvilket vær det er der oppe til enhver tid, sier Bakke.

Om alt går etter planen, blir det nye sentret åpnet i 2017. Det håper Øyre at vil gagne områdene rundt Folgefonna.

– Vi håper jo at dette vil kunne gjøre det enda mer interessant for folk å besøke Rosendal. Vi tenker at det vil bli et løft for hele folgefonnregionen, sier han.