Nye søk etter Roald Amundsens fly

Polfareren forsvant sporløst med sjøflyet «Latham» i juni 1928. Nå setter Sjøforsvaret i gang nye søk etter havaristen.

Roald Amundsen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Pressekonferanse på Haakonsvern om Amundsen-søk

PRESSEKONFERANSE: Nyheten ble sluppet på Haakonsvern mandag.

Foto: Ingrid Langeland Olderbakk / NRK

Nyheten ble sluppet på en pressekonferanse på KNM «Roald Amundsen» på Haakonsvern mandag. Både Sjøforsvaret og Kystvakten stiller et av sine best utstyrte fartøyer til rådighet for leteaksjonen: KNM «Tyr» og KV «Harstad». Begge båtene stiller med helt nytt helautomatisk sonarustyr.

Ekspedisjonen starter i slutten av august fra Tromsø, og vil bruke to uker på søket.

Roald Amundsen

FORSVANT SPORLØST: Amundsen var på leting etter overlevende fra et havarert luftskip da flyet hans styrtet i havet.

Foto: NTB / SCANPIX

Roald Amundsen (1872-1928) var en av Norges største nasjonalhelter etter frigjøringen, og var både førstemann til Sydpolen (1911) og den første som både hadde vært på Sydpolen og Nordpolen (1926). Amundsen var også den første som kom seg gjennom Nordvestpassasjen mellom Atlanterhavet og Stillehavet (1903).

Søkte etter luftskip-bygger

Bakgrunnen for forsvinningen i 1928 går tilbake til ferden over Nordpolen med luftskipet «Norge» i mai 1926. Luftskipet var tegnet og bygget av italieneren Umberto Nobile, som fraktet farkosten til Kings Bay, hvor Amundsen og hans mannskap gikk om bord.

Nobile og Amundsen havnet etterpå i munnhuggeri om hvem av dem som hadde æren for ferden, og Nobile arrangerte en ny ekspedisjon med luftskipet «Italia». Nobiles luftskip havarerte, og det ble satt i gang en storstilt redningsaksjon. Amundsen deltok i letingen, fra det franske sjøflyet «Latham»

Gikk ned i dårlig vær

Nobile klarte seg, men det gjorde ikke Amundsen. «Latham» dro ut fra Tromsø 18. juni 1928, og ble aldri funnet igjen. En kullbåt fra Svalbard oppfattet nødsingnaler, og det antas at sjøflyet gikk ned ved Bjørnøya på grunn av dårlig vær.

NETT-RADIO: Hør Fridtjof Nansens minnetale over Roald Amundsen etter flystyrten

SE VIDEO: Nå skal de lete etter flyet
Roald Amundsen
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Da Roald Amundsen forsvant

Ikke første gang

Det har vært gjort mange forsøk på å finne «Latham» og Roald Amundsen. I 2004 søkte Forsvarets forskningsfartøy HU «Sverdrup II» vest for Bjørnøya med miniubåt, uten å finne selve sjøflyet. Ved påske i 2008 prøvde også KNM «Tyr» å finne havaristen, men uten hell.

I 2002 ble det nye skriverier om Amundsens død, etter at en da 95 år gammel kvinne hevdet å ha sett «Latham» styrte i sjøen, ikke ved Bjørnøya, men ved Værholmen nord for Sommerøya, som ligger vest for Tromsø.