Ny virusmutasjon oppdaget i Oslo og Kinn

Begge de to personene skal ha ankommet Norge fra Storbritannia i desember.

Sunnfjord Medisinske Senter i Florø, Kinn kommune. Her har kommuneoverlegen kontor.

Sunnfjord Medisinske Senter i Florø, Kinn kommune. Her har kommuneoverlegen kontor.

Foto: Simon Solheim / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Den nye koronavirusvarianten fra Storbritannia er oppdaget i to norske kommuner. En av dem er Kinn kommune på Vestlandet, bekrefter kommuneoverlege Jan Helge Dale overfor NRK.

– Nå i ettermiddag fikk jeg en telefon fra en lege fra Folkehelseinstituttet, om at en av prøvene som var tatt i Kinn kommune, den var positiv på den muterte varianten som har utgangspunkt i England, sier Dale til NRK.

Personen som er smittet i Kinn, skal ha kommet til Norge på familiebesøk i midten av desember, opplyser Dale.

Senere søndag kveld bekrefter kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup i Helseetaten i Oslo, at Oslo er den andre kommunen som er berørt.

– Vi kan bekrefte at en person er bekreftet smittet av den nye varianten. Vedkommende og nærkontakter følges opp i tråd med gjeldende smittevernregler, skriver Sverdrup i en SMS til NRK.

En av de smittede i Vestlandskommune

Tidligere søndag kveld fortalte Folkehelseinstituttet at to personer i Norge er blitt smittet av den muterte virusvarianten fra Storbritannia.

FHIs avdelingsdirektør Line Vold ville ikke si noe om hvor de to befant seg av personvernhensyn.

– Vi forholder oss bare til at vi har påvist virusvarianten hos to personer som har kommet reisende til Norge, og så er vi i dialog med kommunene for å sikre at dette følges opp i henhold til rutinene, sier Line Vold til NRK.

– Men det er to personer som tilhører to ulike kommuner?

– Ja, det er det, svarer Vold.

Begge er testet etter at de utviklet symptomer og skal deretter etter gjeldende rutiner være isolert, heter det i en pressemelding fra FHI.

Vold vil ikke si når i desember de to personene ankom Norge fra Storbritannia.

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold under regjerings pressekonferanse om koronasituasjonen i Oslo.

Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Lise Åserud / NTB

Kom til Norge fra Storbritannia i desember

– Ankom disse personene før eller etter virusmutasjonen var oppdaget i Storbritannia?

– Så langt har vi vurdert at vi sier bare at de kom i løpet av desember, og at de nå er oppdaget via det systemet vi har implementert for å styrke overvåkningen. Og ivaretas godt av smittesporingen i kommunene, for å følge opp etter gjeldende rutiner slik at de reduserer risikoen for at det skal spre seg videre, sier Vold.

Det var rett før jul at den britiske statsministeren Boris Johnson informerte om at det var oppdaget en ny og mer smittsom virusvariant i Storbritannia.

I kjølvannet av dette innførte en rekke land, Norge inkludert, flyforbud fra Storbritannia. Det muterte viruset er også blitt oppdaget blant annet i Sverige og i Danmark.

– Den engelske virusvarianten ser ut til å være mer smittsom enn det vanlige koronaviruset, men den ser ikke ut til å gi noe større risiko for alvorlig sykdom ut fra det vi vet per nå, sier Vold.

Overlege Preben Aavitsland ved FHI sier instituttet føler at de har kontroll på situasjonen.

– Men på lengre sikt er det stadig en fare for at viruset kan etablere seg og føre til flere tilfeller her. Det er ingenting som tyder på at vaksinen ikke beskytter mot det nye viruset. Det får vi endelig bevis på i løpet av et par uker, sier Aavitsland til NRK.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 02.08.2021
2 031
Smittede siste 7 dager
17
Innlagte
799
Døde
3 593 287
Vaksinerte