Ny storm treffer kysten mandag

Ikke før har ekstremværet Nina lagt seg før en ny storm står klar til å få banke innover allerede hardt prøvede kystfylker.

Nina på Fedje

Nytt obs-varsel sendt ut. Det blir mye nedbør og vind mandag, men slettes ikke så ille som under ekstremværet «Nina». Her fra Fedje i Hordaland.

Foto: 03030-tipser

Opprydningen etter Ninas herjinger var så vidt i gang søndag ettermiddag, da Meteorologisk institutt sendte ut varsel om stormen som er ventet å treffe fastlandet sent søndag og for full mandag. Og med den følger store nedbørsmengder, opptil 50 millimeter på tolv timer i Rogaland og Hordaland – advarer statsmeteorolog Berit Hagen ved Meteorologisk institutt i Bergen.

– Det vil bli en god del vind i mandag, selv om det uværet vi har i vente, ikke blir like kraftig som ekstremværet vi opplevde i helga. Det vil nok likevel føles dramatisk for enkelte, i og med at man ennå ikke har fått ryddet opp etter ekstremværet, sier Hagen til NTB.

Orkan i kastene

I sørlige deler av Nordland – Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten – kan vindkastene nå orkans styrke.

– Stormsenteret går denne gangen et stykke ut i Norskehavet, og vindretning er sørøstlig og dermed parallell med kysten, forklarer hun.

Vinden vil gjøre seg gjeldende i hele Sør-Norge og deler av Nord-Norge, og vil trolig være kraftigst på kysten av Møre og Romsdal og sør i Trøndelag, hvor vindstyrken kan komme opp i full storm.

Ellers varsler meteorologen om liten storm i Sogn og Fjordane, ellers i trøndelagsfylkene og deler av Nordland. Også på Sørlandet er det ventet kraftig vind, fordi den sørøstlige vindretningen vil medføre at vinden treffer land i større grad.

Vanskelig å kjøre i fjellet

– Kombinasjonen av sterk vind, mye nedbør og en ventet temperaturøkning medfører dessuten at snøskredfaren øker til faregrad 4 i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, sier Hagen.

Værvarslinga for Østlandet advarer på sin side mot svært vanskelige kjøreforhold i høyfjellet i hele Sør-Norge mens uværet står på.

– Det er en kombinasjon sterk vind, nedbør og snøfokk som vil gjøre kjøreforholdene svært vanskelige. Og det gjelder for alle høyfjellsveier i Sør-Norge, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til NTB.

Det er ventet sterk vind i ventelige fjelltrakter. Ifølge Gislefoss kan vindstyrken komme opp i liten storm i enkelte områder.