Ny smitterekord i Norge: – Mer smitte i det skjulte

Ikke siden mai har så mange vært innlagt på sykehus med korona. I Bergen er det registrert 63 nye koronasmittede.

DIREKTE: Bergen kommune holder pressekonferanse om koronatallene klokken 15.00. Følg pressekonferansen over.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det siste døgnet er det registrert 495 nye koronasmittede i Norge. Det er det høyeste antallet som er registrert på ett døgn under pandemien.

61 personer er innlagt på norske sykehus med koronasmitte. Det er det høyeste tallet siden mai.

I Trondheim får én person intensivbehandling for første gang siden 10. august. Det får også én pasient ved Haraldsplass Diakonale sykehus i Bergen.

– Det er en kraftig økning. Dette kan tyde på at det skjer mer smitte i det skjulte enn vi er klar over, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet.

Han tror at stigningen antakelig vil fortsette å øke, slik tilfellet har vært i andre land.

Espen Nakstad

KRAFTIG ØKNING: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad i Helsedirektoratet mener den økte smitten kan tyde på at der skjer med smitte i det skjulte enn man har vært klar over

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Tar tid før man ser effekt

Fredag morgen ble det meldt om 137 nye smittetilfeller i Oslo, opplyser kommunen. Dette er en økning fra 102 smittetilfeller, som ble registrert dagen før.

Det er registrert 63 nye smittetilfeller i Bergen det siste døgnet.

– Vi vet av erfaring at det tar minst syv til ti dager før iverksatte tiltak gir effekt. Vi antar derfor at smittetallene vil være høye i noe tid fremover, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen.

Det ble innført en rekke skal-tiltak tirsdag denne uken.

Blant annet ble det stilt krav til at utestedene ikke må ha et høyere lydnivå enn at gjester kan holde en samtale på én meters avstand.

Likevel oppfordrer Valhammer bergenserne om å bruke byen, og understreker at det ikke er forbudt å møtes.

– Vi er redd for at vi får mer isolasjon, mer ensomhet og at flere får utfordringer mer helsen sin. Vi kan finne på gøye ting, men vi må treffes færre.

På grunn av stor pågang på koronahotellet på Danmarksplass i Bergen, vil hundre rom på et annet hotell i byen gjøres tilgjengelig for isolering av koronasmittede.

Klinikksjef testet positivt

Hele ledergruppen i Helse Stavanger er satt i karantene etter at en klinikksjef ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) har testet positivt for korona.

Administrerende direktør, Helle Schøyen, er blant dem som er definert som nærkontakt – og er nå i karantene.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

En ansatt ved ortopedisk avdeling ved Drammen sykehus har fått påvist koronasmitte. Det har ført til at tre ansatte er satt i karantene.

En pasient ved Drammen sykehus fikk påvist koronasmitte torsdag. 19 ansatte ved kirurgisk avdeling er satt i karatene, skriver Drammens Tidende.

Helle K Schøyen, administrerende direktør for helse Stavanger, under pressekonferanse på SUS

KARANTENE: Hele ledergruppen i Helse Stavanger er satt i karantene etter at en klinikksjef ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) har testet positivt for korona. Administrerende direktør, Helle Schøyen, er blant dem som er definert som nærkontakt

Foto: Erik Waage / NRK

Orkester i karantene

86 musikere i Bergen Filharmoniske Orkester er satt i karantene etter at fire personer i orkesteret har fått påvist koronavirus.

Totalt har elleve personer som medvirker i operaforestillingen Macbeth i Grieghallen, fått påvist smitte.

Prøvene til operaforestillingen som er satt opp i november, er stoppet inntil videre.

Kommunikasjonssjef Henning Målsnes i Bergen Filharmoniske Orkester sier at produksjonen har vært strenge på smittevernregler, og gjort en grundig risikoanalyse.

– Men med denne sykdommen her, kan man aldri være sikker på at smitte ikke kommer inn gjennom kanaler vi ikke har kontroll over, sier han.

Bergen filharmoniske orkester

I KARANTENE: Bergen Filharmoniske Orkester, her fotografert i 2015, er satt i karantene.

Foto: Oddleiv Apneseth

Får intensivbehandling

I Trondheim testet åtte personer positivt for koronaviruset torsdag.

Ifølge Adresseavisen er en av smittede ansatt i hjemmetjenesten. Som et føre-var-prinsipp har Trondheim kommune valgt å anbefale munnbind til ansatte i hjemmetjenesten i to uker.

Fredag morgen er totalt tre personer innlagt med koronasmitte på St. Olavs hospital. Én av pasientene får intensivbehandling, opplyser sykehuset.

63 personer er satt i karantene i Volda kommune etter at seks personer har testet positivt for koronavirus. Kommunen venter at flere vil bli smittet i tiden fremover.

Korona teststasjon i Bergen

SMITTE: Det siste døgnet er det registrert 495 nye koronasmittede i Norge. 61 personer er innlagt på norske sykehus med koronasmitte.

Foto: Leif Rune Løland

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 28.11.2021
16 958
Smittede siste 7 dager
221
Innlagte
1 050
Døde
4 229 770
Vaksinerte