Hopp til innhold

Lover blod, svette og tårer i Symesterskapet

Trodde du en sykonkurranse var bare kos, tar du grundig feil. Programlederen lover kamp på «liv og død» i sesong tre av Symesterskapet.

Symesterskapet, sesong 3

TØFF KONKURRANSE: De ti deltakerne skal kjempe mot klokken og ikke minst hverandre i den tredje sesongen av Symesterskapet. Foran er dommerne Tine Solheim og Andreas Feet, flankert av programleder Christine Hope (t.h.).

Foto: Marit Hommedal

Programleder Christine Hope er fra seg av begeistring over tredje sesong av Symesterskapet, som starter på NRK1 kl. 19.45 mandag

– Det er fantastiske deltakere vi har med i år. De som har plukket ut disse folkene, har vært helt utrolig flinke, sier programleder Christine Hope.

  • Klarer du ikke vente? Se første episode nå her!

Hope lover at både syinteresserte og alle andre som er glade i konkurranser har mye å glede seg til hver mandag frem mot jul.

– Denne sesongen er den aller beste hittil, forsikrer hun.

I Symesterskapet konkurrerer ti amatørsyere mot hverandre med saks, stoff og symaskin. Deltakerne blir målt både på tid og kvalitet, og i hver episode blir de vurdert av to godt kvalifiserte dommere.

Her er årets deltakere:

Ingrid Lysne (26), Oslo

Kreativ designer og freestyle-syer. Bor i Oslo, men oppvokst i Bærum. Ingrid vil bli designer og studerer nå produktdesign, samtidig som hun gjør ferdig jusstudiene. Har sydd siden hun var barn, men aldri etter mønster. Designer alt selv.

Ingrid Vik Lysne

Ingrid Bergtun (26), Stavanger

Mattelærer og sy-blogger med slagordet «hard work beats talent». Ingrid syr trendy moteklær og redesigner, litt for jordas skyld, men mest fordi det er gøy. Hun ønsker å inspirere andre unge til å sy. Det var først 2016 at Ingrid begynte å sy for alvor, da hun ville lage barneklær av alle bestefarens skjorter.

Symesterskapet, s. 3

Jan Bøyum (55), Oslo

Driver regnskapsbyrå og var tidligere ansvarlig for klassisk musikk i platebutikken Akers Mic. Jan hadde ikke sydd en søm før han så Symesterskapet i 2015. Da ble han inspirert og kjøpte seg et par symaskiner. Nå syr han det meste til seg selv, og også en del kjoler til sin kone.

Monica Herredsvela (43), Jæren

Trebarnsmor og og utdannet lærer, jobber som aktivitetsleder for ungdom i Hå kommune. Monica reiser rundt i en selvmalt campingvogn som fungerer som transportabel ungdomsklubb. Hun syr mye, inkludert de fleste plagg hun selv bruker. Kjoler i friske farger er spesialiteten.

Bjørg-Elisabeth Antoniazzi (67), Knarvik

Pensjonist som har sydd hele livet. Hun startet med å jobbe i tekstilindustri i Bergen og sydde skuldersømmer for ti kroner per time. Det meste av yrkeslivet har Bjørg-Elisabeth jobbet som aktivitør i Bergen fengsel. Hun syr fortsatt til seg selv, venner og familie.

Tanja Andreeva (29), Oslo

Profesjonell danser og flyvertinne i SAS fra Bodø, med russiske foreldre. Lærte å sy av mor og bestemor. – I Russland er hjemmesying nærmest en folkesykdom, ler Tanja. Syr både klær til seg selv og kostymer til danseforestillinger, gjerne i tynt og vanskelig stoff.

Brage Lyse (34), Stavanger

Politiadvokat som drømte om å bli klesdesigner. Etter å ha tatt to års utdannelse i søm og kostymesøm, dro han til Københan for å fullføre drømmen. Der endte han i kassen på McDonalds. Søm har likevel forblitt en kjær hobby. Brage er estetiker og perfeksjonist med mange halvferdige skjorter i skapet. Han har også sin egen blogg, hvor sying er en sentral del.

Brage Lyse

Trudie Scholman (52), Stavanger

Nederlender som flyttet til Norge med mann og barn på 90-tallet, utdannet grafisk webdesigner og teknisk tegner. Selvlært syer med blå som signaturfarge. Beskriver seg selv som nøyaktig og ambisiøs. Trudie syr klær til seg selv og familien, og er svært svak for klassiske renne snitt. Også hun blogger, og kjøpte seg nylig saksofon - selv om hun ikke kunne spille.

Yasser Sibai (36), Ski

Syrisk skreddersønn som er fast bestemt på å få et godt liv i Norge. Derfor bruker han mesteparten av tiden sin på å lære seg norsk. Lærte å sy av sin egen far, og jobber nå for å skape seg et yrke innenfor søm og design i Norge.

Ellen Hatteland (53), Vats

Daglig leder i mannens firma og har et lidenskapelig forhold til å sy. Ellen er selvlært og liker å kle seg opp i antrekk hun selv har sydd. Hun deltar ofte i konkurranser i sy-nettforumet Burdastyle og har en blogg som allerede er godt kjent i symiljøet.

Ellen Hatteland

Årets dommere er igjen Tine Solheim og Andreas Feet.

Tine Solheim er en velkjent og erfaren designer, med eget atelier i Oslo siden 1982. Hun er utdannet fra Paris og hadde læretiden sin hos Per Spook og Yves St. Laurent. Har gitt ut flere bøker om søm og strikking, og holder jevnlig kurs i søm og modellering. Hun er med som dommer for tredje gang.

Andreas Feet jobber nå i Tyskland for dressprodusenten Regent og har bakgrunn fra flere designfirma i London. Er kjent for sitt skarpe blikk for rette stikninger og perfekte detaljer.

Programleder Christine Hope fra Stord er også i år deltakernes beste venn, til tross for at hun knapt kan sy i en knapp selv.