Hopp til innhold

NRK erfarer: Politiet vil tiltale Trude Drevland for grov korrupsjon

BERGEN/OSLO (NRK) Politiet har avsluttet etterforskningen av den såkalte «cruisedåpsaken». Etter det NRK kjenner til, ber de statsadvokaten ta ut tiltale mot tidligere bergensordfører Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås for korrupsjon.

Cruisedåpsaken

HJALP REDEREN: Politiet mener måten Trude Drevland hjalp reder Torstein Hagen på, og turene hun mottok, kvalifiserer til grov korrupsjon. Nå vil de etter det NRK kjenner til tiltale Drevland og havnesjef Inge Tangerås, mens siktelsen mot Hagen frafalles.

Foto: Ask, Eirik / NTB scanpix

Saken er endret med en presisering om at politiet ønsker å tiltale Inge Tangerås for korrupsjon, ikke grov korrupsjon.

I september i fjor ble daværende ordfører Trude Drevland siktet for grov korrupsjon etter det som startet med en skipsdåp på 17. mai.

Havnesjef Inge Tangerås ble også siktet, og senere også cruiseskipsreder Torstein Hagen.

Nå har politiet avsluttet etterforskningen, og sendt sin innstilling til Statsadvokaten i Hordaland.

Etter det NRK kjenner til ønsker politiet å ta ut tiltale mot Trude Drevland for grov korrupsjon, og mot Inge Tangerås for korrupsjon. Samtidig vil de ikke gå videre med siktelsen mot cruiseskipsreder Torstein Hagen.

Politiadvokat Torunn Strand vil ikke kommentere innholdet i innstillingen.

– Jeg kan ikke si så mye, jeg kan si at den er oversendt statsadvokaten for en endelig avgjørelse.

Etter det NRK kjenner til skal politiet ha bedt om en tiltale for korrupsjon mot Drevland og Tangerås. Hva vil du si til det?

– Det kan jeg ikke kommentere, fordi det er et internt dokument fra politiet til høyere påtaleenhet. Jeg venter på en vurdering fra dem, sier Strand til NRK.

Viking Star Christening Viking Star Christening

DÅPEN: Saken startet med den storslåtte dåpen av Viking Star i Vågen i Bergen 17. mai 2015.

Foto: Paul S. Amundsen / Viking Cruises

– Kommenterer ikke rykter

Politiet har etterforsket om Drevland mottok fordeler fra skipsrederen i bytte mot hennes politiske innflytelse. Drevland mener hun ikke har gjort noe straffbart.

NRK har vært i kontakt med Drevland, som ikke vil kommentere saken. Hennes advokat, John Christian Elden, har ikke ønsket å la seg intervjue om innstillingen.

– Jeg kan ikke kommentere rykter, men avventer statsadvokaten. Vi er godt fornøyd med at saken er ferdig etterforsket og regner med at saken nå blir lagt bort, skriver Elden i en tekstmelding til NRK.

Inge Tangerås' forsvarer, Svein Aage Valen, har tidligere sagt at Tangerås ikke kan forstå at dette er en straffesak.

– Jeg har ingen kommentar til innstillingen på dette tidspunktet, sier Valen til NRK.

Samtidig bekrefter cruisereder Torstein Hagens advokat at politiet vil legge vekk saken mot ham.

– Vi er kjent med at politiet innstiller på henleggelse. Den beslutningen er helt i tråd med hvordan vi har argumentert under etterforskningen, sier advokat Bjørn Stordrange.

Saken ble først henlagt av politiet og statsadvokat, etter én dags etterforskning. Etter at saken ble gjenopptatt har politiet gjort en rekke beslag og avhør.

Politiadvokat Strand beskriver det som en omfattende etterforskning med en gruppe på fem til seks ansatte, som har jobbet kontinuerlig med saken siden den ble gjenopptatt av politiet i september i fjor.

Inge Tangerås

ØNSKER TILTALE: Etter det NRK kjenner til, ønsker politiet også å tiltale havnesjef Inge Tangerås for korrupsjon.

Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRK

Drevland og «cruisedåpsaken»

Saken startet med at cruiserederiet til Torstein Hagen ba daværende ordfører Trude Drevland om å være gudmor for deres nye skip, «Viking Star».

I gudsmorsrollen fikk hun flere goder:

Samtidig brukte Drevland sine kontakter for å hjelpe cruiserederiet.

Endret regelverket for rederen

Reder Torstein Hagen ønsket å få cruiseskipene registrert i det norske skipsregisteret og Bergen som hjemmehavn. Det var ikke mulig etter norsk regelverk.

Drevland jobbet aktivt for å få endret regelverket, og kontaktet næringsminister Monica Mæland. De to samarbeidet i mange år i Høyre, med Mæland som byrådsleder i Bergen.

Regelverket ble endret slik at Hagen fikk registrere skipene i Norsk internasjonalt skipsregister, noe Hagen ikke har lagt skjul på at er økonomisk gunstig for rederiet.

Byråkratene hadde tidligere bestemt seg for å si nei, og de sier arbeidet med regelendringen kom «etter ønske fra politisk ledelse».

Trude Drevland har forklart at hun hjalp til fordi det var en fordel for Bergen å få cruiseskip med byen som hjemmehavn. Etter hennes forklaring var dette i byen Bergens interesse, og hun som ordfører ville ha gitt samme hjelp til enhver cruisereder som ønsket det samme.

Departementet: – Regelendringen ville skjedd uten Drevland

Trude Drevland forklarte seg uriktig på spørsmål fra pressen om gavene. Hun har sagt at hun slet med langtidshukommelsen, på grunn av vanskeligheter i privatlivet.

Dette er cruisedåpsaken

Se utviklingen i saken i bilder:

Laster innhold, vennligst vent..

Havnesjefens rolle

Havnevesenet valgte å suspendere havnesjef Inge Tangerås etter siktelsen, og så lenge etterforskningen har pågått.

Tangerås var med på tredagerscruiset etter dåpsfesten. Han var også med på privatflyet til Venezia og bodde på det luksuriøse Hotel Danieli.

Turen ble betalt av rederiet, men Tangerås har forklart at han reiste hjem til Norge på egen eller havnevesenets regning.

Tangerås har forklart at han reiste som en del av jobben hans, for å se nærmere på skipet som var planlagt skulle ha anløp i Bergen havn. Han har hele tiden sagt at han ikke har gjort noe straffbart.

Det skapte reaksjoner i Bergen da Viking Cruises fikk tillatelse til å døpe skipet «Viking Star» i Bergen sentrum på 17. mai. Spørsmålet var hvem som sørget for at de fikk tillatelse til å sette en konsertscene foran Bryggen.

Politiet mener Tangerås mottok en utilbørlig fordel, men Tangerås nekter straffskyld.