Hopp til innhold

Nå kommer «mobil-flyet»

Om kort tid kan det være slutt på forbudet mot å snakke i telefon om bord i flyet.

Mobil på flyet
Foto: Illustrasjonsfoto: Johannes Morland / NRK

Flyselskapet Norwegian kjøper nå inn nye fly der det skal vere lov å bruke mobiltelefon.

- Jada, vi kommer til å legge opp løsninger nå, så hvis folk har mobiltelefon, bærbar PC som kan kobles til nett, eller mobil som kan kobles til nett, så skal det bli mulig på disse Norwegian-flyene, sier direktør for IT og forretningsutvikling i Norwegian, Hans Petter Aanby.

SAS på gli

I dag forbyr alle flyselskap bruk av mobiltelefon i fly, men Norwegian vil altså åpne for slik bruk.

- En ting er å håndtere forstyrrelser i flyet; en annen ting er signalene som går ned til bakken. Men det finnes utstyr å montere og det finnes ulike løsninger, sier Aanby.

Også SAS vurderer å gå til innkjøp av slike fly. Det bekrefter informasjonssjef i SAS, Thomas Midteide, overfor nrkhordaland.no .

- Ikke farlig

Professor ved Institutt for teleteknikk ved NTNU, Gunnar Stette, sier det ikke er noen fare for flyenes sikkerhet dersom man har på mobiltelefonen.

- Det blir ofte hevdet dette, og det har vært mange vandrehistorier, men slik er det nok ikke, sier han.

Derimot kan det være uheldig for mobilnettet dersom alle begynner å fly med mobiltelefonene aktive.

- En mobil vil alltid prøve å få kontakt med en basestasjon. Hvis du står på bakken, er det ikke noe problem, for da får du kontakt med den som er nærmest. Men hvis du er oppe i et fly, så får du kontakt med mange forskjellige basestasjoner, og da blir det ugreie i systemet, sier han.