– Har svindlet norske småsparere for flere titalls millioner

Over 30 nordmenn har anmeldt et utenlandsk investeringsselskap for svindel av minst 25 millioner kroner.

Politihuset i Bergen

GRUPPEANMELDELSE: Bergenspolitiet har mottatt gruppeanmeldelse fra 30 personer mot et utenlandsk investeringsselskap.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Politiet i Bergen mottok for to uker siden en gruppeanmeldelse levert av 30 personer, skriver Bergens Tidende. De frykter de er svindlet for 25 millioner kroner som de har skutt inn blant annet som pensjonssparing i investeringsselskapet Ailent Finance Capital i London.

20 av personene som har gått til anmeldelse tilhører samme område i en omegnskommune ved Bergen.

Gjennom innledningsvis å utbetale stor avkastning på investeringer i navngitte aksjer og selskaper til en person i området, skal selskapet Ailent Finance Capital ha opparbeidet seg tillit i mannens omgangskrets.

FIkk ikke ut penger

Investeringene skal ha startet i 2009. Flere sparere kom til, og totalt er 27 millioner kroner spyttet inn i selskapet fra de 30 personene. Men kun to millioner kroner har kommet ut igjen.

Det dreier seg om betydelig større summer enn det som er anmeldt.

Frode Karlsen ved politiet i Bergens økoavsnitt

Selskapet ga kundene jevnlige oppdateringer på kursendringer, og brukte norske kontaktpersoner mot sine norske kunder. Men når noen av sparerne ville ha ut penger, ble de i stedet tilbudt nye gunstige innskuddsmuligheter.

Når all kontakt med selskapet i vår stoppet opp, og ingen fikk ut penger, bestemte de 30 seg for å gå til samlet anmeldelse.

– Dette er gjort på en smart og utspekulert måte, sier Frode Karlsen, leder for økoavsnittet i Hordaland politidistrikt til BT.

– Betydelige summer fra hele landet

Gjennom etterforskningen har politiet funnet ut at det er langt flere enn de 30 som har anmeldt som har betalt inn penger til selskapet. Nå sendes saken over til politiet i Oslo, som skal koordinere etterforskningen av anmeldelser fra hele landet.

– Det dreier seg om betydelig større summer enn det som er anmeldt, sier Karlsen.

Finanstilsynet advarte allerede i 2009 mot å gå inn med penger i Ailent Finance Capital.

– Men han ene fikk jo ut penger, og stadig flere gikk inn. Etter hvert fikk også jeg og noen andre ut penger, så det virket troverdig. Men jeg hadde jo naturligvis mine mistanker, sier spareren BT har snakket med.