Norske Redningshunder fryktar farleg skredpåske

Med stor snøskredfare over heile landet er Norske Redningshunder uroa for at fleire skal bli tekne av ras denne påska. No har dei auka beredskapen.

lavinehund Tyin

PELSKLEDD REDNING: Firbeinte heltar er i beredskap over heile landet.

Foto: Aud Flemsæter

– Med forholda som er i fjellet, så fryktar vi at folk blir tekne av skred, seier hundeførar og instruktør i Norske redningshunder, Helene Sæterdal.

Over heile landet er snøskredfaren så høg at det stadig går nye skred. Det fekk Sæterdal oppleve då store snømassar dundra ned langs fjellsida på E39 i Sogn og Fjordane.

Når alle andre skal halde seg vekke, går Sæterdal og hunden inn i skredområdet for å yte livsviktig innsats. Ho ser med uro på påska som er i vente.

– Skredfaren er veldig stor. Til veka kjem sola, og då er det viktig at folk held seg unna bratte parti i fjellet, meiner Sæterdal.

I søk etter personar tekne av skred, kan tilgang på redningshund vere avgjerande. Norske Redningshunder har difor auka beredskap over heile landet i påska, og er klare til å rykke ut på kort varsel. Blant anna har dei auka talet frå fire til seks hundar i Sogn og Fjordane.

Helene Sæterdal

MÅTTE TRÅ TIL I HELGA: Helene Sæterdal frå Norske Redningshunder var med på å søke gjennom eit snøskred på E39.

Foto: ASGEIR HEIMDAL REKSNES / NRK

– Heilt klart ein situasjon vi er uroa for

Etter eitt døgn i beredskap har Røde Kors allereie brukt over 175 timar på blant anna søk i skred. Snøskredvarslinga varsom.no delar uroa til både Norske Redningshunder og Røde Kors.

– Det er ustabile forhold fleire stadar, så det er heilt klart ein situasjon vi er uroa for, seier Tommy Skårholen ved snøskredvarslinga.

Denne helga har det rasa både i vest, aust og nord.

– Mildvêr har ført til fleire snøskred over heile landet denne helga, spesielt på Nordvestlandet. Folk gjer lurt i å halde seg vekke frå bratte fjellsider denne påska, seier Skårholen.

Skred

LIVREDDARAR: Hund og hundeførar måtte bryne seg på store snømengder i raset på E39 i Sogn og Fjordane.

Foto: ASGEIR HEIMDAL REKSNES / NRK