Norske kvinner frykter disse!

Halvparten av norske kvinner har angst for edderkopper. Heldigvis er det enkelt å overvinne frykten.

Programlederen i Dyrevenn blir kurert for edderkoppskrekk

EDDERKOPPSKREKK: Undersøkelser har vist at nær 50 prosent av kvinner og om lag 10 prosent av menn har slik angst.

Jeg har hatt edderkoppfobi i mange år. Det blir bare verre med årene. Jeg er trygg om vinteren,men når våren kommer begynner jeg å grue meg til disse ekle krypene skal komme fram.Jeg får panikk og ser etter hvor jeg skal sette ned bena hvis jeg har sett en på gulvet.

Marianne på nettsiden fobier.net

Det finnes ifølge fobier.net over 600 ulike fobier. Trolig er edderkoppskrekk en av de mest vanlige tingene å være redd for.

På fobier.net sin nettside er angst for edderkopper (araknofobi) den fjerde mest søkte fobien, bare slått av tannlegeskrekk, sosial angst og høydeskrekk.

Flere kvinner enn menn

Undersøkelser har ifølge Wikipedia vist at nær 50 prosent av kvinner og om lag 10 prosent av menn har angst for edderkopper.

Men hva er det som gjør mange av oss så engstelige for disse små krypene? Det har NRK-programmet Dyrevenn forsøkt å finne ut av.

Kan overvinnes på få minutter

Bjarne Hansen og Malin Hovland Hellebø

EDDERKOPP I HÅNDEN: Psykolog Bjarne Hansen og programleder Malin Hovland Hellebø i ferd med å overvinne edderkoppangsten.

Foto: NRK Dyrevenn

En programleder som selv har angst for edderkopper var et godt utgangspunkt for prosjektet. Malin Hovland Hellebø (24) har alltid følt angst for disse små krypene. Det samme gjør Tengel Åserød (12).

– Skal du overvinne frykt er det en ting som teller. Du må tørre å møte det du er redd for. Det sier psykolog Bjarne Hansen.

Han ble med på laget for å hjelpe Malin og Tengel. Teknikken hans går ut på at man gradvis øver på det man er redd for uten å flykte unna.

– Dette virker veldig godt for det meste man er redd for, sier Hansen.

Eksponeringsterapi er fagnavnet på teknikken som brukes

Edderkoppen i hånden

Edderkoppen ble først plassert i et glass oppe på hånden til Malin. I seg selv en utfordring for mange. Deretter fikk den fritt kravle rundt i hånden hennes, før den ble satt opp på hodet hennes. Om behandlingen virket: Ja tydeligvis!

Onsdag kan du se Malin og Tengel ta det hele et steg videre. Da møter de en stor hårete tarantella i TV-programmet, Dyrevenn.

NRK super TV 5. februar klokken 19.00

Edderkoppskrekk

EDDERKOPPEN PÅ HÅNDEN: Teknikken kalles for eksponeringsterapi

Foto: NRK Dyrevenn